Yeni bir istifa dalgası geliyor: İşçiler değersiz ve tükenmiş hissediyor
Yapılan son anketlere göre; 2024 yılında işçilerin büyük bir kısmı istifa etmeyi düşünüyor. Anketlere katılan çalışanların yüzde 46’sı 2024 yılı içinde iş değiştirmeyi planladığını belirtti. Bu oran, 'Büyük İstifa' olarak adlandırılan 2021 yılında yüzde 40 seviyesindeydi.
Korona virüs pandemisinin ikinci yılında yaşanan Büyük İstifa (Great Resignation) döneminde milyonlarca çalışan iş değiştirdi. Sadece ABD'de 2021 yılında 47 milyon kişi işini değiştirdi. Ancak 2024 yılına ilişkin yapılan son araştırmalar, iş dünyasında yeni bir değişim dalgasının işaretlerini veriyor. LinkedIn ve Microsoft’un 31 ülkeden 31 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği anketler, çalışanların büyük bir kısmının bu yıl iş değiştirmeyi düşündüğünü ortaya koydu.
İŞÇİLERİN İSTİFA EĞİLİMİ ARTIYOR
Fortune’da yer alan habere göre, Microsoft ve LinkedIn’in anket sonuçları oldukça dikkat çekici. Anketlere katılan çalışanların yüzde 46’sı 2024 yılı içinde iş değiştirmeyi planladığını belirtti. Bu oran, Büyük İstifa olarak adlandırılan 2021 yılında yüzde 40 seviyesindeydi. Özellikle ABD verilerine bakıldığında, çalışanların yüzde 85’inin yeni bir işe girmek istediği görülüyor. LinkedIn’in verilerine göre, geçtiğimiz sonbahardan bu yana açık pozisyonlara yapılan başvurularda yüzde 14 oranında artış kaydedildi.
ŞİRKETLER ENDİŞELİ
Küresel ölçekte faaliyet gösteren 10 şirketten dokuzu, çalışanlarını nasıl elde tutacakları konusunda endişe yaşıyor. Sektör uzmanlarına göre, 2024 yılı çalışanların büyük ölçüde yerlerinde kalacağı bir yıl olarak tahmin edilirken, anket sonuçları bu tahminlerin aksine, iş dünyasında önemli değişikliklerin yaşanabileceğini gösteriyor.
İŞÇİLERİN TÜKENMİŞLİK VE DEĞERSİZLİK HİSSİYATI
CNBC-e'de yer alan habere göre; araştırmalara göre, işçilerin iş değiştirme eğilimlerinin üç ana nedeni bulunuyor: tükenmişlik hissiyatı, öğrenme fırsatlarının azlığı ve yapay zekanın iş dünyasında yarattığı belirsizlik. LinkedIn’in İşgücü Güven Endeksi’ne göre, çalışanların yüzde 59’u işlerine sıkışıp kalmış, yüzde 51’i ise tükenmiş hissediyor. Microsoft’un İş Trend Endeksi verilerine göre ise, çalışanların yüzde 68’i işin hızı ve yoğunluğuyla ilgili sorun yaşarken, yüzde 46’sı tükenmişlik hissiyatı içinde.
YENİ BİR BAŞLANGIÇ ARZUSU
LinkedIn COO’su Daniel Shapero, LinkedIn’de kaleme aldığı “Büyük Yerdeğiştirme 2.0’a Hazırlık” başlıklı makalesinde, “Az yıpranmayı hoşnutlukla karıştırmak oldukça kolayken, gerçekte çalışanların çoğu sıkışmış hissediyor ve yeni bir şey yapmayı arzuluyor. Sadece henüz adım atmamış oluyorlar” ifadelerini kullandı. Shapero’nun bu tespiti, işçilerin mevcut durumlarından memnuniyetsizliklerini ve yeni fırsatlar arayışında olduklarını açıkça ortaya koyuyor.
ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE YAPAY ZEKA
LinkedIn’in çalışmasına göre, öğrenme kültürleri yüksek olan şirketler, işçilerini en uzun süre tutabilen şirketler olarak öne çıkıyor. Şirket içi pozisyon değiştirmeye esnek yaklaşan ve çalışanlarına yükselme imkanı sunan şirketler, işçileri daha uzun süre kalmaya ikna edebiliyor. Yapay zeka alanındaki gelişmeler ise çalışanlara kendilerini güvensiz hissettiriyor. Birçok çalışan, yeni yetenekler edinmenin önemli olduğunu düşünüyor ve bu imkanı sunan organizasyonlar çalışanları daha kolay ikna edebiliyor. Yapay zekayı işlerinde nasıl kullanabileceklerini öğrenmek isteyen çalışanların üçte ikisi, yapay zekanın kariyerlerini geliştirmede yardımcı olacağına inanıyor.
İŞ DEĞİŞTİRMENİN MUTLULUK GARANTİSİ OLMADIĞI
Conference Board’un araştırmasına göre, 2022 yılında iş değiştiren çalışanların çoğu, yerinde kalanlara göre daha az tatmin duygusu yaşıyor. Bir insan kaynakları platformu olan Paychex’in anketine göre ise, 2021’deki Büyük İstifa dalgasında görevden ayrılanların yüzde 80’i, verdikleri karar nedeniyle pişmanlık duyuyor. Sektör uzmanları, iş değiştirirken bakılması gereken tek ölçütün maaş olmaması gerektiğini belirtiyor. 2021’de daha yüksek maaş veren şirketlere geçen çoğu insan, iş-yaşam dengesi, işin verdiği tatmin duygusu ve şirket kültürü gibi önemli unsurları gözardı etti.