Kış turizminin gözde noktalarından biri olan Uludağ’da, bir otelin restoranında kasesi 1000 TL’ye satılan çorba, hem sosyal medyada hem de kamuoyunda büyük tepki topladı. Geçtiğimiz yıl 500 TL’den satışa sunulan çorbanın fiyatındaki bu astronomik artışın ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Haksız fiyat artışı gerekçesiyle başlatılan inceleme sonucunda işletmeye 1 milyon TL’ye kadar para cezası uygulanabileceği açıklandı.

Kışın Favori Noktasında Rekor Çorba Fiyatı

Kayak tutkunlarının uğrak noktası Uludağ, bu kez turizm haberleriyle değil, “çorba fiyatı”yla gündemde. Geçen sezon kasesi 500 TL’ye sunulan çorbanın, yeni sezonda 1000 TL’ye satılacağı haberleri üzerine Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, Bursa Ticaret İl Müdürlüğü tarafından işletmeye yönelik inceleme başlatıldığını ve yapılan denetimde haksız fiyat artışı tespit edildiğini duyurdu.

Bakanlık: "1 Milyon TL’ye Kadar Ceza Gelebilir"

DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“20 Kasım 2024 tarihinde sosyal medya ve basında çıkan haberler üzerine, Bursa Uludağ Oteller Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletme hakkında denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemelerde, çorba fiyatının ‘6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ ve ‘Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’ kapsamında değerlendirildiği ve haksız fiyat artışı tespit edildiği belirlenmiştir. Haksız fiyat artışıyla ilgili tutanak, işletmenin savunması ve ekleriyle birlikte Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderilecek ve işletmeye 1 milyon TL’ye kadar cezai işlem uygulanabilecektir.”

Fiyat Etiketlerinden Kaynaklanan 78 Aykırılık Tespit Edildi

Denetimlerde yalnızca çorba fiyatı değil, işletmenin fiyat etiketleriyle ilgili diğer eksiklikler de ortaya çıktı. İşletmede satışa sunulan 38 üründe belirlenen aykırılıklarla ilgili 171 bin 600 TL idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemelerde şu eksiklerin tespit edildiğini belirtti:

Ürünlerin ayırt edici özelliklerinin fiyat listesinde yer almaması,

Tüm vergiler dahil satış fiyatı ve fiyatın yürürlük tarihinin belirtilmemesi.

Bakanlık açıklamasında, “Tüketicinin mağduriyetini önlemek ve piyasa dengesini korumak adına denetimlerimiz kararlılıkla sürecektir” ifadelerine yer verdi.