10 kenti etkileyen büyük kayıplar yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin neden olduğu yıkımlar yapıların denetimini bir kez daha gündeme geldi.
Sözcü’de yer alan habere göre; Hatay'da vatandaşlar içinde binaların test sonuçları ve denetim raporları bulunan Yapı Denetim Şube Müdürlüğü önünde nöbet tutmaya başladı.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, tapu ve kadastro müdürlükleri evrakının göçük altında kaldığını belirterek konuyu TBMM'ye taşıdı. Yalım, Hatay'daki 12. Bölge Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün bir süre önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kiraladığı bir başka binaya taşındığını, bu binanın depremde yıkılırken terk edilen binanın ayakta kaldığını savundu. Kurumun internet sitesinde ise 2021 yılı Kasım ayında bölge müdürlüğü binasının güçlendirme çalışmaları nedeniyle Ürgenpaşa Mahallesi'ndeki bir adrese taşındığı buradan hizmet verileceği bilgisi yer aldı.
tv5.com.tr'ye konuya ilişkin bilgi veren CHP Milletvekili Özkan Yalım, "Soru önergesi verdiğini, depreme dayanıksız olan binanın boşaltılarak yeni binaya geçildiğini o binanın da depremde yıkılmasıyla ilgili 'ortada bir tezat var' buradaki tezatın üzerinde durmak gerekiyor dedi. Yalım, konuya ilişkin raporu hazırlayanlar kim, bunların da kesinlikle araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Tapu Kadastro 12. Bölge Müdürlüğü binası yıkılırken binlerce klasör evrak enkaz altında kaldı.
‘Evraklar tek merkezde toplanıyor'
Yalım önergesinin gerekçesinde Türkiye'de tapu ve kadastro evraklarının nasıl muhafaza edildiğine dair de bilgi verdi. 1995 yılına kadar üç nüsha olarak hazırlanan; genel müdürlük, sicil müdürlüğü ve kentlerdeki tapu kadastro müdürlüklerinde muhafaza edilen evrakların uygulama değişikliği ile sadece bölge müdürlüklerinde tutulduğunu kaydetti.
“Belgeler kaybolursa hukuki sorunlar ortaya çıkar”
Hatay'da bölge müdürlüğü binasının yıkılmasıyla evrakların kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalındığını belirten Yalım, “Belgeler kaybolursa hukuki sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle enkaz korunmalı, uzman ekipler evrakları özenli çıkarmalıdır” ifadelerini kullandı.
'Boşaltılan bina yıkılmadı kiralanan bina yıkıldı'
Hatay'da bölge müdürlüğü enkazında incelemelerde bulunan Yalım, burada konuşulan iddiaları da gündeme getirdi. Bölge müdürlüğü tarafından kiralanan 6 katlı binaya depremsellik testi yapılmadığı iddialarını hatırlattı. Yalım, boşaltılan binanın depremde ayakta kaldığını belirterek; “Boşaltılan bölge müdürlüğü binasının depremde yıkılmaması, kiralanan binanın ise depremde yıkılması oldukça manidardır” dedi.
“Raporlama ücreti üniversite hesaplarına değil raporu düzenleyen hocaların hesabına ödendiği iddiası”
Hatay Bölge Müdürlüğü’nde muhafaza edilen kadastro ve tapu arşivi bu binanın enkazı altında kalmıştır. Konya Teknik Üniversitesi tarafından çürük raporu verilen binanın arazisinin çok değerli olması şüphe uyandırmaktadır. Ayrıca raporlama ücretlerinin üniversitenin hesaplarına değil raporu düzenleyen hocaların şahsi hesaplarına ödendiği iddia edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise; bu denetimleri ve raporlamaları uzmanlık alanı 'Yapı' olan bir yetkilinin yapmasını gerektiği ifade edildi.
Yalım’dan Bakan Kurum’a kritik sorular;
CHP'li Yalım, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:
1. Bölge müdürlükleri ile aynı binada hizmet veren kadastro ve tapu sicil müdürlükleri ile teknik arşiv neden aynı binada tutulmaktadır? Yıkılan Hatay Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü binasında evrakların koruma altına alınması ile ilgili ne gibi önlemler alınmıştır?
2. Kiralanan bina neden deprem analizi yapılmadan kiralanmıştır? Bu kira bedeli nedir? Bina kime aittir?
3. Deprem yaşanan diğer 10 ilde tapu ve kadastro binalarının durumu nedir? Yıkılan bina var mıdır?
4. Konya Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bölge müdürlüklerinin hizmet binalarına ait deprem analizleri için kaç lira ödenmiştir? Bu ödemlerde döner sermaye hesaplarına mı yapılmıştır? Yoksa bu ödemeler raporu düzenleyen hocaların şahsi hesaplarına mı yapılmıştır?
5. Döner sermayenin aradan çıkarılarak yapılan ödemede ne kadarlık bir kamu zararı vardır? Bu kamu zararı ilgilerden tahsil edilecek midir?
6. Deprem güvenliği olmadığı için boşaltılan hizmet binası yaşanan depremlerde yıkılmamıştır.
7. Bu binanın arazisinin çok değerli olduğu için depreme dayanıksız raporu düzenlediği iddiaları doğru mudur?
8. Kiralık binayı deprem analizi yaptırmadan tutan kişi ve kişiler hakkında yasal işlem yapılacak mıdır?
9. Bakanlık Konya Teknik Üniversitesi öğretim elemanlarını tercih etmesinin sebebi nedir başka üniversitelerden bu konu ile ilgili fiyat teklifi alınmış mıdır? Alındı ise kaç üniversite bu teklifi vermiştir?
10. Yaşanan deprem nedeni ile bölge müdürlüklerinde 3 nüsha olan evrakların tamamının aynı binada muhafaza edilmesinin sakıncası ortaya çıkmıştır. Teknik arşivi yeniden Ankara Genel Müdürlük çatısı altına taşınması yönünde gibi bir çalışmanız var mıdır?
11. Ülkemiz genelinde bulunan diğer bölge müdürlüklerinde, Ankara'da bulunan genel müdürlük binalarında (eğitim merkezi ve arşiv binaları dâhil) bina deprem analizleri yapılmış mıdır?
12. Mülkiyeti Tapu ve Kadastro Genel müdürlüğüne ait olan bazı binaların bakanlığa devredildiği ve bakanlıkça bu binaların belirli kişi ve şirketlere değerinin altında bir şekilde satıldığı iddiaları vardır bu iddialar doğru mudur?