Dijital film platformu Netflix, son dönemde sık sık tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor.
Platform son olarak, Kıbrıs Barış Harekatı'nı ele alarak çarpıtan ve Türk askerini hedef gösteren, Rum yapımı "Famagusta" adlı diziyle tepkilerin merkezine oturmuştu.
Konu, Türkiye'de geniş yankı uyandırırken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye karşıtı dizinin ülkemizde yayınlanmayacağını açıklamıştı.
Netflıx, Filistin filmlerini platformdan kaldırdı
Netflix, bu kez de Filistin düşmanlığı politikasıyla tepkilerin odağında.
Platform, 2021'de "Filistin Hikayeleri" başlığı altında sunduğu ve Filistinlilerin yaşamlarına dair 32 farklı filmden oluşan seçkiyi sessizce kaldırdı. Bu durumu fark eden kullanıcılar, sosyal medyada boykot çağrısında bulunarak Netflix’e tepkilerini dile getirdi.
Platform, 2021'de "Filistin Hikayeleri" başlığı altında sunduğu ve Filistinlilerin yaşamlarına dair 32 filmi sessizce sessizce kaldırdı.
Durumu fark eden kullanıcılar boykot çağrısı yaptı. Sosyal medya kullanıcıları söz konusu filmlerin kaldırılmasının ardından yeniden yayınlanması için imza kampanyası başlattı.
Netflix'ten açıklama
Netflix, yaptığı kısa açıklamada, "Bu lisanslı film koleksiyonunu 2021'de üç yıllığına başlattık" dedi.
Şirketten yapılan açıklamada, "Bu lisanslar artık sona erdi. Her zaman olduğu gibi üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve dünyanın dört bir yanından gelen sesleri kutlamak için çok çeşitli kaliteli filmlere ve TV şovlarına yatırım yapmaya devam ediyoruz," denildi.
Ancak bu açıklama, platforma yönelen eleştirilerin önüne geçmekte yetersiz kaldı. Kullanıcılar, sosyal medya üzerinden bu filmlerin yeniden yayınlanması için imza kampanyası başlattı ve Netflix’in sansür uygulamalarını kınadı.
Daha önce, platformda yayınlanan "Famagusta" dizisi de benzer tepkilere yol açmıştı. Dizide Türk askerinin işgalci olarak gösterilmesi ve Rum çetelerinin Türk katliamını görmezden gelmesi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sert eleştiriler almıştı.