Tarım ve Orman Bakanlığı, denizlerde su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla 15 Nisan 2025 itibarıyla genel av yasağını başlatıyor. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam tarafından yapılan açıklamada, Karadeniz'de gırgır ve trol ağlarıyla avcılığın 31 Ağustos’a kadar durdurulacağı bildirildi.
KISITLAMALAR DETAYLANDIRILDI
Karadeniz'de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında yalnızca Samsun'un Yakakent ilçesindeki Çayağzı Burnu ile Ordu’nun Ünye ilçesi Taşkana Burnu arasında orta su trolü ile çaça avcılığına izin verilecek. Öte yandan, tüm karasular genelinde 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında algarna yöntemiyle deniz salyangozu avcılığı yasaklandı. Bu dönemde sadece dalma yöntemiyle deniz salyangozu toplanabilecek.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, aynı zamanda 15 Nisan-15 Haziran arasında, tüm kıyılarda her türlü araçla kalkan balığı avcılığı da yasak kapsamına alındı. Kalkan avında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 milimetreden küçük olamayacak. Yasağın başlamasından önce avlanan kalkan balıkları ise il ve ilçe müdürlüklerinde kayıt altına alınarak en geç 7 gün içinde piyasaya sürülebilecek.
PALAMUT VE TORİK AVCILIĞINA DA KISITLAMA
1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında palamut ve torik avcılığı da tüm karasularda yasaklandı. Ancak 15-31 Ağustos arasında çapari ile palamut avcılığına istisna tanındı.
KURALLARA UYMAYANLARA CEZAİ İŞLEMLER
İl Müdürü Sağlam, yasa dışı avcılığa karşı ciddi yaptırımlar uygulanacağını belirterek, “1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında usulsüz avcılık yapanlara idari para cezaları, ruhsat iptalleri ve ürünlere el konulması gibi yaptırımlar uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avcılığı; tür, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları gibi kriterlere göre düzenlediğini hatırlatan Sağlam, av yasağının başladığı tarihten itibaren uluslararası sularda balıkçılığın serbest olduğunu, uzatma ağlarıyla yapılan avcılığın ise tebliğ kurallarına uyulması şartıyla yasak kapsamı dışında tutulduğunu belirtti.
Denetimlerin yoğun şekilde devam edeceğini aktaran Sağlam, "Balıkçı gemileri, karaya çıkış noktaları, yol güzergâhları, balık halleri ve satış yerlerinde etkin denetimler gerçekleştirilecek" dedi.
"GÜNÜ DEĞİL, GELECEĞİ KURTARALIM"
İdeal balıkçılığın dengeli ve kurallı balıkçılık olduğuna vurgu yapan Sağlam, aşırı ve bilinçsiz avcılığın su kaynaklarının tükenmesine neden olabileceğini belirtti. "Hedefimiz günü değil, geleceği kurtarmaktır" diyen Sağlam, tüm balıkçıları ve vatandaşları avcılık kurallarına uymaya çağırdı.