İSLAMİ BİLGİLER

İslamiyette Miraç olayından önce ve Miraç gecesi neler yaşandı?

İslamiyette Miraç olayından önce ve Miraç gecesi neler yaşandı?
Abone Ol

Miraç hadisesinden önce Peygamber Efendimiz (S.A.V ) ve Müslümanlar neler yaşadı?

Habeşistan’a Hicret

Bu hadiseden önce Mekke’de yaşayan Müslümanların yaşadıkları problemler ve güçlükler devam ediyordu. İslam’a davet açıkça yapılmaya başlıyor, Hazreti Hamza (R.A) ve Hazreti Ömer ( R.A) Müslüman olmuşlardı. Kureyş kabilesi Müslümanlar günden güne artıyor ve İslam dini kuvvet buluyor diye endişelenmişlerdi. Ebu Talip her ne kadar Müslüman olmamışsa da Peygamber efendimizi koruyor Haşim oğullarından diğer iman etmeyen bazıları da onunla beraber olup kabilelik ve akrabalık güdüyordu. Haşimoğulları ve Müslümanlar bir olunca müşrikler de eziyetlerini bastırdı.

Hazreti Muhammed, bu sıkıntılara çözüm bulamayınca Müslümanlara “Habeşistan’a sığının orada ülkesinde kimseye zulmetmeyen bir Müslüman var” diyerek Müslümanlara Habeşistan’a sığınmalarını önerdi. “Allah işlerde bir kolaylık verene kadar geçici olarak orada kalın” dedi.

Bu Resulullah’ın belirttiği geçici bir hicretti. Böylece Nübüvettin beşinici yılında Müslümanların bir kısmı aralıklarla kafile olarak Habeşistan’a göç etti. Bu esnada Kureyşliler Habeşistan’a elçiler göndererek Müslümanların iadelerini talep etti. Habeşistan Necaşisi Ashame adil bir hükümdardı ve Müslümanları dinlemeden karar vermedi. Ebu Talip Müslümanların sözcüsü olarak, büyük bir açıklıkla İslam inançlarını anlattı. Müslümanların yurtlarını neden terketmek zorunda kaldıklarını anlattı. Sonunda Kureyş elçileri Müslümanları alamadan Mekke’ye geri döndü.

Boykot yılları

Mekke’de yaşayan Müslümanları daha zorlu günlerde bekliyordu. Haşimoğulları kabilesi gelenekleri gereği Hz. Muhammed’e sahip çıkıyor ve destek veriyorlardı. Müşriklerin bu desteği kırması gerekiyordu. Müşrikler Haşimoğulları’na Hz. Muhammed’i kendilerine teslim etmesini istediler bu istek yerine getirilmezse onlar ile bütün ilişkilerini keseceklerini bildirdiler. Haşimoğulları bu isteği kabul etmedi. Bunun üzerine müşrikler karar aldı ve kendilerinden kimsenin onlarla konuşmayacağını, alışveriş etmeyeceğini, onlardan biriyle evlenmeyeceğini ilan ettiler. Bu kararı Kabe’ye astılar.

Bu yazı ile başlayan boykot 3 yıl devam etti. Haşimoğulları ve Müslümanlar Mekke’nin mahallelerinde kuşatma altında tutuldular sadece Haram ayları dışarı çıkabildiler. Müşriklerden birkaç ilerleyen zamanlarda boykotun kaldırılmasını istediler. Haşimoğullarının da kendilerinden bir kol olduklarını belirterek kendileri hem imkandan yararlanırken Haşimoğullarının yararlanamadığını söylediler. Kureyşliler bu konu üzerinde tartışarak boykotun sona ermesine karar verdiler. Kabe’deki yazı asıldığı yerden kaldırılarak boykot dönemi sona erdi.

Hüzün Yılı

Boykot döneminin geçmesinin ardından aylar geçmişti… Hz. Muhammed’in (S.A.V) amcası Ebu Talip üç gün sonrada 25 yıllık hayat arkadaşı Hz. Hatice vefat etmişti. Bu iki vefat Hz. Muhammed’i çok üzmüştü amcası Ebu Talip ve eşi Hz Hatice hem çok sevdiği iki yakını hem de Müslümanların koruyucusuydular. Yürek yaralayıcı bu iki olayın sebebiyle bu yıla Senet-ül Hüzün ( Hüzün yılı) adı verilmiştir.

Bu olayların ardından Hz. Muhammed Mekke dışında da davasını duyurmak üzere yeni bir yer arayışına çıkmıştı ve Taif’e gitmeye İslamiyeti orada duyurmaya karar vermişti. Resulullah orada davetine destek bulacağına ümit ederek Zeyd b. Harise ile yola çıktı. Şehre ulaşınca şehrin ileri gelenleriyle görüşen Resullullah orada alaycı sözler ve hakarete maruz kaldı. Ancak onların kışkırtmalarıyla hareket eden Taifli çocuklar Hz. Muhammed’e (S.A.V ) saldırırdı. Resullulah’ı korumak çalışan Zeyd b. Harise orada yara aldı. Resulullah bu olayların ardından Mekke’ye geri döndü.

İsra ve Miraç olayı

Halkından gördüğü hakaret ve eziyetler, boykot yıllarında yaşanan büyük sıkıntılar ve ardından Hz. Muhammed’in sevdiği iki kişiyi kaybetmesi ve Taif yolculuğunda başına gelenler… Bütün bu zorlukların ardında İnşirah Suresi’nde de dediği gibi ‘Her zorlukta elbet bir kolaylık’ olacaktı. Hz. Peygamber’i bekleyen bir mucize vardı İsra ve Miraç…

İsra: Hz Peygamber’in Mescid’i Haramdan, Mescid’i Aksa’ya yolculuğu

Miraç: Hz. Muhammed’in kainatın ötesine yükselişi

Miraç olayı, teselli ve mucize olması için hicretten bir buçuk yıl önce Recep ayının yirmi yedinci gecesi Peygamber Efendimiz ( S.A.V )’i Mekke-i Mükerreme’deki Mescid-i Haram’dan ( Kabe ) Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürüp oradan da göğün ötesine uzanan bir yolculuğudur. Bu hadise Allah’ın izni ve yardımı ile gerçekleşmiştir.

Bu olayla beraber Müslümanların imanları daha da kuvvetlendi ve beş vakit namaz farz kılındı. Bakara Suresi'nin son iki ayeti yani ‘Amenerrasulü’ vahiy edildi.