Yaprak sarma hazırlarken ev hanımlarının işini kolaylaştıracak öneriler. Böyle hazırlanan yaprak sarma dağılmıyor ve daha lezzetli oluyorYaprak sarma, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan zeytinyağlı ve etki hali yapılabilen bir yemektir. Gündelik hayatta da tüketilebilen yaprak sarma genellikle davet sofralarının yıldızıdır. Ancak kalem gibi ve asla dağılmayan yaprak sarma yapmak göründüğü kadar kolay değildir. İşte lezzetiyle parmak ısırtan yaprak sarmanın incelikleri:

1. Taze Asma Yaprağı Kullanın: Taze ve ince asma yaprakları, sarmanın lezzetini artırır. Salamura yaprak kullanıyorsanız, tuzunu almak için suda bekletin.

2. İç Harca Baharat ve Yeşillik Ekleyin: Pirinç veya bulgurla hazırladığınız iç harca bolca taze nane, maydanoz, dereotu gibi yeşillikler ve damak zevkinize göre karabiber, tarçın, yenibahar gibi baharatlar ekleyin.

3. Yavaş ve Kısık Ateşte Pişirin: Sarma, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilirse tüm lezzetler iyice harmanlanır ve sarmalar daha lezzetli olur.

4. Limon ve Zeytinyağı Dokunuşu: Pişirme sırasında tencereye zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyin. Bu, sarmalara hafif bir asidite ve yoğun bir aroma kazandırır.

5. Dolma Taşı veya Tabak Kullanın: Sarmaların dağılmaması için pişirme sırasında üzerlerine bir tabak yerleştirin. Bu, sarmaların şeklinin korunmasını sağlar ve eşit pişmelerine yardımcı olur.

Elazığ’ın neyi meşhurdur? Elazığ’dan ne hediye alınır? Elazığ’ın neyi meşhurdur? Elazığ’dan ne hediye alınır?

Üzerini tabakla kapatın

Yaprak sarmayı muntazam bir şekilde tencereye dizdikten sonra piştiği esnada üzerini mutlaka porselen bir tabakla kapatmanız gerek. Porselen tabak, yaprak sarmanın yırtılmasını ve dağılmasını önler ve daha lezzetini katlar. İşte köy usulü yaprak sarma tarifi:

ANNE USULÜ PAMUK YAPRAK SARMA TARİFİ

Anne Usulü Lokum Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

2-3 adet soğan

2 büyük su bardağı pirinç

1 çay bardağı bulgur

1 dolu yemek kaşığı salça

1 çay bardağı kadar zeytinyağı veya sıvı yağ

1 büyük su bardağı su (Pirinç ölçülen bardak ile)

1 dolu çay kaşığı tuz

1 dolu çay kaşığı kimyon

1 dolu çay kaşığı nane

1 çay kaşığı karabiber

Yarım demet maydanoz

Üzerine;

1 adet limonun dilimleri

Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ

Öncelikle pirinç süzgece alınır ve nişastasını salana kadar birkaç tur yıkanır.

Üzerine bulgur koyulur bir iki tur da öyle yıkanır ve iyice süzülmesi beklenir. Soğanlar yemeklik doğranır ve tencereye alınır.

Üzerine yağ konulup kısık ateşte yumuşayarak kavrulur. Etli yapacaksanız bu aşamada kıyma koyup kavurabilirsiniz.

Sonrasında salça eklenip çevrilir. Ben domates biber karışık kullanıyorum. Sonrasında süzülmüş pirinç bulgur karışımı eklenir ve birkaç tur çevrilip suyu ve tuzu konulur karıştırılır. Suyunu kısık ateşte tamamen çekince altı kapatılıp bir tur karıştırılır.

Kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenip karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır.

İçini az kabartmış oluyoruz. Sonra bitene kadar sarma sarılır tencereye dizilir.

Üzerine limon dilimleri dizilir. Aynı hizada su ve yağ gezdirilip suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. (Kaynak: Nefisyemektarifleri.com Derleme: Ekonomim.com)