GÜNDEM

Filistin için 1000 Genç Hareketi: Filistin bir evladını direniş yolunda feda ettin

Abone Ol

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Karar'da yer alan habere göre; Filistin için 1000 Genç hareketi Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikast sonucu öldürülmesini İsrail Konsolosluğu önünde protesto etti. Ellerinde “Şehitlerin yolunda intifadayı sürdüreceğiz” yazan pankart ve Filistin bayraklarıyla birlikte Levent Metro çıkışından İsrail Konsolosluğu önüne yürüdüler.

'TÜRKİYE TOPRAKLARINDAN İSRAİL’E BİNLERCE VARİL PETROL AKIYOR'

“Haniye Onurumuzdur” sloganıyla başlayan yürüyüşte hareket üyeleri Haniye’yi andı ve Türkiye’den İsrail’e birtakım şirketler aracılığıyla petrol sevkiyatının devam etmesine şu sözlerle tepki gösterdiler:

“Direnişin önderleri ölünce direniş biter sanıyorlar. Bütün dünya Filistin halkının nasıl direndiğini izlerken, biz burada ölen Filistin halkı için gözyaşı dökerken Türkiye topraklarından İsrail’e binlerce varil petrol akıyor.”

Grup üyeleri gerçekleştirdikleri yürüyüşle devlet yetkililerine seslendi, “Sizin işbirliğiniz son bulsa bu bir avuç siyonistin katliam makinesi ayakta duramaz. Filistin halkının onurlu mücadelesini kazanması yalnızca burada konsolosluğu bulunan işgalci İsrail’i yalnızlaştırmakla mümkündür.” diyerek taleplerini yeniledi.

Yürüyüşün ardından konsolosluk önünde basın açıklaması yapan grup, açıklamaya “Bugün Filistin toprakları bir evladını, Filistin mücadelesi bir önderini, intifada yolu bir öncüsünü şehit verdi.” diyerek başladı. Grup adına basın açıklaması yapan Deniz Mahir Akan İsrail Konsolosluğu önünde toplanma nedenlerinin sadece Haniye’nin suikasti olmadığını şu sözlerle anlattı:

“Bugün buraya sadece Haniye için değil; onun gibi mülteci kamplarında dünyaya gelen, yıllarca hapis ve işkence hayatı yaşayan, vatanından çok uzaklara sürülen tüm Filistin şehitleri ve direnişçileri için duyduğumuz öfkeyi, tuttuğumuz yası fakat en çok onların yolunda yılmadan direnme azmimizi, ahdimizi göstermeye geldik!”

'DİRENİŞİN BU TOPRAKLARDAKİ BEKÇİSİYİZ'

Geçtiğimiz aylarda Bakü, Tiflis, Ceyhan boru hattıyla Türkiye üzerinden İsrail’e petrol taşıyan Socar’ı protesto ettikleri için, ev baskınıyla gözaltına alınan grup üyeleri “Şimdi bu korkak işgalcinin korkak işbirlikçileri daha çok korkmalı, işbirlikçi zorlu güvenlik önlemlerini daha da artırmalı. İşbirlikçi socar önüne daha çok toma yığılmalı. Çünkü bizler direnişin bu topraklardaki bekçisiyiz, bizim kavgamız da önce işgalin bu topraklardaki işbirlikçileriyle sürecek.” sözleriyle ilerleyen zamanlarda da eylemlerine devam edeceklerini duyurdular.

'FİLİSTİN, BUGÜN BİR EVLADINI DİRENİŞ YOLUNDA FEDA ETTİN'

10 Nisan 2024 tarihinde İsmail Haniye’nin torunları İsrail güçleri tarafından Gazze Şeridi’nde gerçekleştirilen bir bombalı saldırıda öldürülmüş. Haniyye kendisine taziye dileklerinde bulunanlara, taziyeleri tebrik olarak aldığını söylemişti. Filistin için 1000 Genç Hareketi açıklamasında Haniye’nin bu tavrından bahsetti:

“Filistin halkına başsağlığı dilemeden önce onları tebrik ediyoruz, tebrik ederiz Filistin bugün bir evladını direniş yolunda feda ettin. Tebrik ederiz Gazze'nin onurlu direnişçileri, onbinlerce şehit verdiniz fakat direnmekten vazgeçmediniz. Tebrik ederiz Batı Şeria, ne olursa olsun Gazze'yi ve direnişi bırakmadın.”

Basın açıklamasının ardından sözü hareketin içindeki Filistinli üyeler aldı. Güvenlik sebebiyle isimlerini kullanamadığımız Filistinli gençlerden ilki sözlerine İsmail Haniye’nin Gazze’deki yıkılmış evinin önünden yayın yaparken şehit edilen gazetecileri anarak başladı ve şöyle devam etti:

“İsmail Haniye uğruna yaşadığı ve öldüğü bir sözü var Gazze’nin her meydanında haykırıp dedi ki İsrail’i tanımayacağız . Bu halde İsrail’i tanımakla yetinmeyip her türlü ticari askeri diplomatik anlaşmayı imzalamak üstüne işgalcilere petrol sevkiyatı yapmak İsmail Haniye’nin ihanet değil de nedir. Filistin için 1000 genç olarak bininci kez diyoruz ki hamaseti bırak yaptırım uygula.”

'FİLİSTİN İÇİN HAREKET EDİN, KONUŞMANIN FAYDASI YOK, COŞKUNUN FAYDASI YOK VE DUYGULARIN FAYDASI YOK'

Sözü alan diğer genç, konuşmasına Filistin halkıyla dayanışmak isteyen insanlara seslendi:

“Direnişin izinde hainleri ve işbirlikleri takip etmeye devam edeceğiz, onları her yerden ve bilmeden, bizi karşılarında görecekler ve her ne olursa olsun tüm ilişkilerini durdurmalarını sağlayacağız, çünkü gerçek şu ki onlar da işgalci kadar suçlular, buradan herkese ve dünyadaki Filistin için hareket etmeyi düşünen her özgür insana, bizimle birlikte Filistin için hareket edin, konuşmanın faydası yok, coşkunun faydası yok ve duyguların faydası yok. Sokaklara çıkın, bu şirketlerin en küçüğünü boykot ederken işbirliklerin karşısında sokaklara çıkın, milyonlarca ve milyarlarca dolar İsrail'e gidiyor ve siz bunun farkında değilsiniz, biraz düşünün, gözlerinizi açın ve direnişin ve Filistin halkının talebini doğru bir şekilde karşılayın.”

Eylemciler, Kassam Tugaylarının simgesi haline gelen Kırmızı üçgeni İsrail Konsolosluğu önüne çizdikten sonra Filistin direnişinin öncü isimlerinden biri olan George Habaş’ın yeminini okudular.

İsmail Haniye, öldürülmeden kısa bir süre önce tüm dünya halklarına seslendi ve 3 Ağustos’ta Filistin’deki esirleri anmak için sokağa çıkma çağrısında bulundu. Filistin için 1000 Genç, Haniye’nin çağrısına riayet ederek cumartesi günü Sultanahmet Meydan’ında olacaklarını duyurarak eylemlerine son verdiler.

NE OLMUŞTU?

7 Ekim 2024 tarihinde Hamas’ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlatmıştı. Operasyonun ardındansa İsrail, Filistin halkına yoğun bir bombardımanla karşılık vermişti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve yerinden etme politikaları 10 aydır devam ediyor.

31 Temmuz 2024 tarihinde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucunda öldürüldü. Haniye, 20 Nisan’da Türkiye’ye gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da görüşmüştü.

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

Filistinli siyaset adamı, Filistin Ulusal Yönetimi’nin tartışmalı eski başbakanı İsmail Haniye, 1963’te Gazze Şeridi’ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. 1987’de Gazze İslam Üniversitesi’nden mezun oldu. 1989’da I. İntifada’ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Genç yaştan itibaren Filistin davasına dahil olan Haniye, 1980’lerin sonunda Hamas’ın önde gelen üyelerinden biri oldu. Birinci İntifada sırasında tutuklandı ve üç yıl boyunca hapiste kaldı. 1992’de bazı Hamas lideriyle birlikte İsrail ve Lübnan arasındaki tarafsız bölgeye sürgün edildi. Sürgünden sonra Gazze’ye döndü. 1997’de Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geldi ve konumunu güçlendirdi.

Haniye, 2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve bir hafta süren kanlı güç savaşının sonunda görevden alındı. 2017 yılından bugüne Hamas’ın siyasi büro başkanlığını yapmaktaydı.

KAYNAK: KARAR