Kırsalda verdiği desteklerle üreticilerin yanında olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, her bölgenin üretim özelliğine uygun olarak makine ve ekipman desteğinde bulunmayı sürdürüyor.  Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde badem soymadan muz dal parçalamaya, erik boylamadan ceviz boylama makinesine kadar yeni teknolojiye uygun makineleri üreticilerle buluşturan Büyükşehir Belediyesi, ekipman desteği ile üreticilerin hem yüksek maliyetlerden kurtulmasına, hem de zamandan tasarruf etmesine yardımcı oluyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde kırsalda verdiği desteklerle hem yerli üreticiye destek oluyor, hem de üretimi teşvik etmeye devam ediyor. Her bölgenin kendi üretim özelliklerine uygun olarak tarımsal destekte bulunan Büyükşehir Belediyesi, bu sayede hem yüksek maliyetler karşısında çiftçiyi koruyor, hem de kırsal kalkınmanın devamlılığını sağlıyor.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR (4)

Bu kapsamda yeni teknolojiye ulaşamayan veya yüksek maliyetlerden dolayı eski yöntemlerle zeytinini boylayan üreticiler, Büyükşehir Belediyesi’nin zeytin boylama makinesi sayesinde, 5-6 kişinin bir günde yapacağı işi bir saate düşürerek üretim maliyetlerini azaltmanın yanı sıra, iş gücünü de kolaylıyor. Zeytinleri ürün ve kalite kaybı olmadan sınıflandıran makine sayesinde yüzleri gülen zeytin üreticilerinin adresi, bu kez Mut İlçesi’ne bağlı Tozluca Mahallesi oldu.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR (7)

Topkara: “Makineler sayesinde, artık ürün ve kalite kaybı olmuyor”

Üreticilerin zeytin boylama makinesi desteğinden oldukça memnun olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Hüseyin Topkara, “Daha önce 5-6 işçinin bir günde yapabileceği işi bir saatte yapabilen bir makine. Yani gün içerisinde 50-60 işçinin yapacağı zeytin ayıklama işini, 1 günde yapabilecek bir makine. Kırsal bölgelerdeki tarımsal faaliyetler eski yöntemlerle yapılıyordu. Bundan dolayı ürünlerin kalitesi ve işgücünde kayıplar oluyordu. Üreticilerimizin tarımsal teknolojileri takip edememesi ya da yüksek maliyetlerinden dolayı bunları temin edememesinden dolayı da, kalite ve iş gücü kayıpları ekonomilerine yansıyordu” dedi.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR (1)

Makine desteği ile üreticilere dokunmaya ve katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Topkara, “2023 yılı içerisinde erik, üzüm, ceviz ve zeytin üreticilerimize makine desteğinde bulunduk. Mahallelerde bulunan Tarımsal Kalkınma veya Tarımsal Sulama Kooperatifleri aracılığıyla, yüzde 100 hibe ile makine desteğimiz oldu. Mut ilçesinde Topluca ve Hacıahmetli Mahallelerine birer adet olmak üzere, 2 adet zeytin boylama makinesi verdik. Makineler sayesinde bir saatte bir buçuk ton zeytini eleyip, boylandırabiliyoruz” şeklinde konuştu.

mersin büyükşehir

Muhtar Küçüktürk: “Büyükşehir teknolojiyi getirdi, farkı gördük”

Zeytin makinesi desteğini oldukça yerinde ve olumlu bulduğunu aktaran Topluca Mahalle Muhtarı Muharrem Küçüktürk, önceden zeytinleri çok zahmetli bir şekilde sınıflandırdıklarını ifade ederek, “Başkanımız bizleri ve kırsal kalkınmayı destekliyor. Biz bu zeytinleri daha önce akşamdan kilim üzerinde sıyırır, seçer, kademe kademe pazara götürür satarken, şimdi teknoloji geldi ve farkı gördük. İstediğin zeytini sınıflandırıp, kademe kademe seçip istediğin fiyata satabiliyorsun. Aradaki en büyük fark bu” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere büyükbaş ve küçükbaş hayvan, makine gibi her türlü desteğinin olduğunu söyleyen Muhtar Küçüktürk, “Başka ne isteyelim, çok memnunuz” şeklinde konuştu.

mersin büyükşehir - 2

Yılmaz: “Ürünleri kalite ve fiyat olarak sınıflandırınca daha çok satmaya başladık”

Topluca Mahallesi Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve zeytin üreticisi Bilal Yılmaz, daha önce zeytinleri tek tek elleriyle seçip ayıkladıklarını anlatarak, “Makine gelince ve ürünleri ayrı ayrı sınıflandırınca daha kolay satmaya başladık. Daha önce beğeni azdı ve çok zaman kaybediyorduk. Kalite ve fiyat olarak sınıflandırınca daha çok satmaya başladık. Zamanımızı daha iyi değerlendirmek için de çok iyi bir destek oldu. Yıpranma payımızı, çalışma süremizi daha aza düşürdü” dedi.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR (2)

Zeytin üreticileri, verilen makine desteğinden memnun

Doğru Raf Sistemleri ile En İyi Sonuca Ulaşın Doğru Raf Sistemleri ile En İyi Sonuca Ulaşın

Zeytin üreticisi Bahattin Ölmez, Büyükşehir Belediyesi’nin, makine desteği ile üretimi de teşvik ettiğini söyleyerek, “Üretim daha çok olursa, insanlar daha çok kazanır. Böylece tüketiciye de daha ucuza zeytin ulaştırabiliriz. Başkanımızı 4 yıldır takip ediyoruz. Gerçekten işçisini, köylüsünü, üreticisini destekleyen bir anlayış içerisinde. Üreticiler desteklenirse, Mersin’de yokluk olmaz” ifadelerini kullandı.

mersin büyükşehir - 3

Bir başka üretici Durmuş Akın ise, gençliğinde zeytinleri çuvalla toplayıp tek tek ayıkladıklarını ifade ederek, “Teknik ilerliyor. Teknoloji olunca rahatlık da geliyor tabi” derken, Durmuş Ali Ertuğral ise, “Şimdilerde makinenin çok büyük kolaylığı var. Oğlum makineyi kullandı ve ‘çok iyi’ diyor. Eskiden numara olarak seçeceğiz diye uğraşırdık” diye konuştu.