61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasına yarın devam edilecek 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasına yarın devam edilecek

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın uyumluluğunda yerli ve milli imkanlarla üretilen hız kesme tespit sistemlerini kullanmaya başladı. Tripod ya da bir araç üzerine kurulan radar cihazı, yapay zeka ile 4 şeritteki tüm araçların hız tespitini yapabiliyor. Yeni nesil mobil hız tespit sistemi, operatör olmadan kara yolda giderken plaka ve hız parçaları okuyarak, EGM PolNet ağına gönderiyor. Sistem tarafından hız şiddeti sorgulanırken, ihlallerin doğrulanması hareketli ekiplerin yoğunlaştığı bildiriliyor. Böylece kural değiştiren sürücü hakkında yasal işlem yapılıyor.

Markasından rengine tüm veriler sisteme düşüyor

2 saatte 1500 araçla sorgulama yapabilen yeni radar cihazı, yapay zeka ile araçların renginden markaya, tüm verileri tespit etmeye sahip. Sistem açılmadan önce şerit sayısı belirtilerek, hız oranları ayrı ayrı tespit ediliyor. Tüm hava koşullarında gündüz ve gece hız değişimi yapabilen cihaz, yollar dahil tüm kara yollarında aktif olarak çalıştırılmaya başlandı. Ön plakaları olmadığı için daha belirgin hız değişimi yapılamayan motosikletler, değişimin yönü yönleri değişen radarın yönlerinin değiştirilmesiyle hız aşımı yapmaları halinde tespit edilebilir.

'Yeni nesil radar cihazi ilimize tahsis edildi'

Antalya Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Önder Kavak, hız yapmaları konusunda kişisel olarak uyarlandıklarını belirterek, "Radarla hız tespitinin daha etkin üremesi, hız kırılmalarının ve hızdan kaynaklanan kazaların durdurulması amacıyla yapay zeka destekli yeni nesil radar cihazı ilimize tahsis edildi. Güzergahımızda birçok yerde, gece ve gündüz yeni nesil radarlarla denetim yapıyoruz. Sürücüleri hız kurallarına uymuyor, emniyet kemeri takmaları, kullanmamaları ve sürüş sırasında cep telefonunu kullanmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

'Yüzde 100 yerli

Cihazın yerli ve milli olmasını sağlayan Önder Kavak, “Savunma Sanayi Başkanlığımızla müştereken sağlanan proje kapsamında 81 ilimize iklimlendirme yapıldı. Bu yeni teknolojiyle birlikte hız aşımla daha etkin ve verimli mücadele edebiliyoruz. Hız kesintilerini tespit edebiliyoruz. Yapay zeka olduğu için operatör cihaza müdahale etme imkanını koruyor. Tamamen özelliklerini kendisi yapıyor. Operatör sadece işlerin yolunda gidip gitmediğine bakıyor, ayarları kontrol ediyor" diye konuştu.

'Hız ihlali yapan aracı kendisi belirliyor'

Cihazın bir şeyi gözden geçirmesinin mümkün olmadığını dikkati çekiyor Kavak, “Bu cihazların en önemli parçaları biri, aynı anda kaç şerit varsa, kaç farklı araç varsa tasnif yapıp, hızlı giden araçları belirliyor. Dolayısıyla plakayı okumaması veya yanlış okuması gibi bir olasılık ortadan kalkmış oluyor. Motosikletin, otomobilin, kamyonun, kamyonetin yönetimi farklı hız hızları var. Bu dört farklı araç aynı anda birlikte hız yapabilse ve cihazımıza denk gelse, hepsini tespit edecekti" dedi

Markasından modeline tespit ediyor

Yeni nesil mobil hız tespit cihazını kullanan Polis Memuru Muhammet Çataltaş, “KGYS ve PolNet veri tabanını kullanarak bütün araçları tarayıp, kesintileri, eksikleri parçalarını tek tek tespit ediyor. Ardından bunları PolNet veri tabanına aktarıyor. Bu cihaz yapay zekayı kullanarak araçların marka, renk, cins, modellerini bize veriyor. İhlali olan, yakalamalı, çekme belgeli, sigorta ve muayenesi eksik olanları bize sunuyor" dedi.

Cihazın sistemden farklı olduğunu kaydeden Polis Memuru Çataltaş, “Bu eski cihazın kurulumu üzerine kuruluyor. Sıfırdan ayarlama yeteneğimiz yok. Yükseklik, alçaklık, terazi ayarını yapıyoruz. Dört şeritten aynı anda gelen bütün araçlar, süzüp aracılığıyla yapay zeka, verinin PolNet'e aktarıyor. Cihazımız dört şeritte aynı anda gelen dört araç ve sonrasında gelenlerin sorgulanamayacağını" diye konuştu