Jeanne d'Arc katedralde kutsanmış ve dünya liderleri eski Fransız cumhurbaşkanları Charles de Gaulle ve François Mitterrand için düzenlenen anma törenlerine katıldı.
Fransız devrimi tarihi
Bina, 1790'larda Fransız Devrimi sırasında, çeteler ve devrimciler içeriyi yağmalayıp binayı “Akıl Tapınağı” ilan ettiklerinde hasar gördü.
Bu süre zarfında İncil'deki figürlerin heykellerinin kafaları kesildi.
Tarihçi Robert Tombs BBC'ye yaptığı açıklamada, 1871 Paris Komünü devrimi sırasında bazı “radikal din karşıtlarının” binayı ateşe vermeye çalıştığını ancak yerel halk tarafından durdurulduğunu söyledi.
Tombs, “Bina alev almış olsaydı etkili bir yangın söndürme çalışması yapılamayacağından, şimdikinden daha da kötü hasar görmüş olmasını bekleyebiliriz” dedi.
Katedral ayrıca iki dünya savaşını da büyük ölçüde hasarsız atlattı ve 1944 yılında Nazi işgalinin sona ermesini kutlamak için tenor çanını çaldı.
Edebiyatta da yeri var
Victor Hugo'nun 1831 tarihli romanı Notre-Dame'ın Kamburu, katedralin popüler kültürdeki yerini sağlamlaştırdı.
O zamandan beri bir Disney filmine dönüştürülen kitap, katedralin içinde bulunduğu kötü durumu vurguladı. Bu da 19. Yüzyılın ortalarında büyük restorasyon çalışmalarının başlatılmasına yardımcı oldu.
Tombs, romanın “katedralin kendisini bir karakter haline getirdiğini ve onu uluslararası üne kavuşturduğunu” söyledi.
Batı müziğinin doğuşu
Notre-Dame'ın besteci okulu modern Batı müziğinin doğuşunda kayda değer bir rol oynadı
1. ve 13. yüzyıllarda, çok sesli ya da çok parçalı bestelerin gelişimine öncülük ettikleri kabul edilir.