Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval balon balıklarının 200’e yakın türünün olduğunu, bunların bir kısmının tatlı bir kısmının ise tuzlu suda yaşadığını söyledi.
"MARMARA VE KARADENİZ'E DOĞRU İLERLİYOR"
Türkiye'de suların giderek ısınmasının balon balığının adaptasyonunu kolaylaştırdığını ifade eden Deval, şunları söyledi:
Süveyş Kanalı'ndan giren bu balıklar önce Hatay ve Mersin'de görüldü. Daha sonra Antalya ve Ege Denizi'ne geçti. Şimdi Marmara ve Karadeniz'e doğru ilerliyor. Aşırı avcılık nedeniyle diğer balık türlerini azalttık ve ortamda sadece bu zehirli balıklar kalmaya başladı. Zehirli balon balıkları diğer balık türlerini yiyor, keskin bir diş yapıları var. Çok fazla ürüyorlar. 1 kiloluk erişkin balon balığının 1 milyon yumurta bıraktığı tahmin ediliyor.
BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT
Yendiği zaman balığın zehri hemen kendini gösteriyor. Önce insanın dili kuruyor, nefes darlığı, mide bulantısı başlıyor. Müdahale edilemezse yarım saat içinde ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığının çoğalmasını engellemek için balıkçılara destek veriyor. Bu destek kapsamında, balıkçılar tarafından yakalanan balon balıkları için kuyruk başına 15 lira ödeme yapılıyor.
Balıkçıların yanı sıra, amatör balıkçıların da balon balığı konusunda bilgilendirilmesi ve bu balığın tüketilmemesi konusunda uyarılması gerekiyor.