ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri, geçtiğimiz günlerde 1979 yılından itibaren en sıcak gün rekorunun 3 Temmuz'da 17.01 C'ye ulaşılarak kırıldığını duyurmuştu. Bu açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden rekor bir kez daha yenilendi. 4 Temmuz'da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı. Bu şekilde sıcaklık tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Bununla birlikte Dünya Meteoroloji Örgütü, El Nino hava sisteminin etkisini göstermeye başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlı bir hal alabileceği alarmında da bulundu. Tüm dünya sıcaklıklara hazırlanırken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Meteoroloji Mühendisi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Hasan Tatlı, Türkiye'nin bu durumdan nasıl etkileneceğine dair açıklamalarda bulundu.
24 saat geçmen iki sıcaklık rekorunun kırılması için, "Beklenen bir gelişmeydi" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tatlı, "Beklenen bir durum diyoruz çünkü havadaki karbon emisyonu artıyor. Tabii bu da küresel iklim değişikliğinin bir sonucu" dedi.
Sıcaklıklar 50 dereceyi geçecek mi?
Son günlerde 'bu yaz sıcaklıklar 50 dereceyi geçecek' haberlerine karşı da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tatlı, böyle bir durumun mümkün olmadığını söyledi. Konu ile ilgili olarak Prof. Dr. Tatlı, "Bu rekorların görülmesi de gayet normal. Özellikle haberlerde, sosyal medyada söylendiği gibi ‘Sıcaklıklar 50 dereceyi geçecek’ gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bizler Akdeniz Bölgesi olarak tüm küresel sıcaklığı 1.8 daha fazla yaşıyoruz. Bu da Akdeniz ikliminin tipik özelliği yani korkulacak bir durum değil" ifadelerini kullandı.
El Nino Türkiye’yi etkiler mi?
TRT Haber'den Pınar Bağçeci'nin haberine göre; küresel ortalama sıcaklık rekorlarının bir sebebinin de El Nino hava sistemi olduğu belirtiliyor. 'El Nino Türkiye’yi de etkiler mi?' sorusunu Prof. Dr. Tatlı, cevaplandırırken bunun mümkün olmadığını söyledi.
Tatlı, konuyla ilgili olarak, “El Nino dönemine girildi ama El Nino daha çok güney yarım küreyi, ekvator bölgesini etkiler. Türkiye'yi etkilemez. El Nino’nun Türkiye ve Akdeniz havzasını etkilediğine dair bilimsel bir kanıt da çalışma da yok.”
'Bu sene yaz yağışlarını daha çok bekliyoruz'
Prof. Dr. Hasan Tatlı ‘rekor’ ifadesi nedeniyle sıcaklık haberlerinin daha çok dikkat çektiğini ancak bunun da manipüle edildiğini savundu. Bilimsel veriler ışığında yapılan değerlendirmelere itibar edilmesini istiyor. “Kavrulacağız diyorlar ama tam tersine bu sene yaz yağışlarını daha çok bekliyoruz” diyor Tatlı ve yakın zamanda ülkemizin karşı karşıya kalacağı yağışlı hava sistemini anlattı:
“8 Temmuz’da Bartın, Zonguldak tarafında bir yağışlı kütle etkili olacak görünüyor. Ayrıca Doğu Karadeniz’de Artvin, Samsun'un doğusu, Trabzon’da da etkili olacak. 9 Temmuz’da Kayseri civarında bir yağış var. Hatta Hatay civarında bile hafif bir yağış var. Ankara, Konya, Antalya'ya kadar inen bir yağış sistemi var. Ondan sonra tekrar kuzeye çekiliyor sistem. 9 Temmuz’da İstanbul’da da hafif bir yağış olabilir. 11 Temmuz’dan sonra tamamen kayboluyor.”