Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018 yılında köyden kente göçün önüne geçebilmek için başlattıkları “300 Koyun Projesi”’ni duyurmuştu. Projeyi Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla yürüteceklerdi.
Köyden şehire gitme hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol
Proje kapsamında vatandaşa 300 damızlık koyunun hibe olarak verilecek, veteriner ve yem destekleri sağlanacaktı. Tek şart ise köyde bulunan arazi tapusunun ipotek olarak alınacağını idi.
Fakıbaba proje için “müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi” demişti. Günümüzde besici bırakın sürü arttırmayı kendini geçindiremez hale geldi…
Fakıbaba proje ile ilgili o dönem şu açıklamaları yapmıştı;
“Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular birkaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.
Yavruları bize satabilirler
“Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.”
Proje 2018 yılında ilk olarak '300 koyun projesi' Şırnak'ta başladı
O dönemde hayvan dağıtım törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, söz konusu projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilen en önemli projelerin başında geldiğini ifade etmişti.
Fakıbaba ilk olarak Şırnak'ta başlatacağız daha sonra Erzincan, Manisa, Tekirdağ arkası arkasına gelecek." demişti ancak projenin arkası gelmedi… Besicinin ise beklentisi yine karşılanmadı. Hedeflerinin ithalatın önüne geçeceğini vurguladılar ancak geldiğimiz son nokta içler acısı… Besicilik ülkemizde artık daha da zor hale geldi.
2023 yılına kadar hedefimiz, et ithalatını kesinlikle önlemek olacak
Projenin hayvan sayısını arttırma projesi olduğunu belirten Fakıbaba, "Bizim projelerimizin tek amacı ithalatı önlemek ve 'Hayvan sayımız 7 yılda 5 milyon olacak.' diyorum. Düve, 8 yılda 1,5 milyon olacak. 2023 yılına kadar hedefimiz, et ithalatını kesinlikle önlemek olacak. Bu damızlık hayvanlarla biz bunu önleyeceğiz inşallah." demişti.
Bu projede besicinin yüzünü güldürmedi
Proje kapsamında besiciden istenen ilk şart ipotek edilecek ağıl veya arazi idi. Eğer ödeyemezse elinden onlar da alınacaktı… Son dönemlerde artan maliyetlere yetişemeyen besiciyi bu projede kurtarmadı. Yeminden suyuna her şeye gelen zam besicinin belini büktü. Alım gücü düşen besici ağılları boş bırakacak noktaya geldi… Kıt kanaat geçim mücadelesi veren besiciye “kendi işinizin patronu olacaksınız” dendi ancak besici enflasyonun altında ezildi.
2018 de başlatılan bu proje ne durumda olduğu hala netlik kazanmış değil…