Emekliler, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına ve düşük emekli maaşlarına tepki için Beşiktaş'ta bulunan TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Basın açıklamasının ardından binaya girerek dilekçe vermek isteyen emeklilerin dilekçesi kabul edilmedi. Emekliler, "Ekonomik krizi bize yaşatanlar değil de biz işçi emekçi ve emekliler yapmış gibi krizin faturasını bizlere kesmeye çalışanlar, kendileri şatafat içinde yiyip içiyor, saltanatlarını sürdürüyor ama ne hikmetse faturasını bizler ödüyor" diye isyan etti.
“Bizler çalışma hayatından emekli olduk yaşamdan değil”
Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına ve düşük emekli maaşlarına tepki için İstanbul Beşiktaş'ta bulunan TÜİK Bölge Müdürlüğü binası önünde toplandı. "Yaşasak hayat, ölsek mezar pahalı. Bizler çalışma hayatından emekli olduk yaşamdan değil" yazılı pankart açan emekliler, ellerindeki alışveriş sepetleriyle TÜİK'e tepki gösterdi.
Basın açıklamasını okuyan Sendika Genel Sekreteri Aysel Lüle, iktidarın ülkeyi yönetemediğini ve istifa etmesi gerektiğini söyleyerek “2018'de Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçtiğimiz günden bugüne Türkiye bu kadar liyakatsız, tamamen bir beceriksiz yönetimle, yönetilmeye başladı. Sahte TÜİK rakamlarıyla adeta yaşam haklarımız elimizden alındı. 2024'ü emekli yılı ilan eden Sayın Cumhurbaşkanı emeklileri ölmeden diri diri mezara koymak için TÜİK eliyle kefen ölçümüzü almaya başladı” dedi.
"Aklımızla dalga geçip alay konusu yaptınız"
TÜİK’in “sindirilmiş” rakamları değil gerçek enflasyon rakamlarını açıklaması gerektiğini belirten Lüle, “Biz işçiler, emekçiler, asgari ücretliler, çiftçiler, tarım üreticileri, küçük esnaf ve biz emeklilerin adeta aklıyla dalga geçip, alay konusu yaptınız. Elbette günü geldiğinde bizlerin aklıyla nasıl alay edip dalga geçtiğinizi sizler de çok iyi göreceksiniz” dedi.
Emeklilerin çarşıya, pazara, markete uğrayamaz hale geldiğini belirten Lüle, Bu ekonomik krizi bize yaşatanlar değil de biz işçi emekçi ve emekliler yapmış gibi hala bizlere kemer sıkın diyenler krizin faturasını bizlere kesmeye çalışanlar, kendileri şatafat içinde lüks saraylarda son model araçlarda lüks lokantalarda yiyip içiyorlar, saltanatlarını sürdürüyorlar ama ne hikmetse faturasını biz geçinemeyenler ödüyor" ifadelerini kullandı.
Dilekçe vermek istediler, kabul edilmedi
Açıklamanın ardından Sendika Genel Başkanı Mahmut Şengül ve Genel Sekreter Aysel Lüle, TÜİK İstanbul Bölge MÜdürlüğü binasına girerek gerçeklikten uzak TÜFE ve enflasyon verilerini açıkladığı için görevi kötüye kullanma suçu işlediğini gerekçe göstererek TÜİK'e şikayet dilekçesi vermek istedi. Dilekçenin kabul edilmediğini basın mensuplarına bildiren Sendika Başkanı Şengül şöyle konuştu:
"Anlıyoruz ki TÜİK'in sorumlusuna yukarıdan talimat gelmiş. Diyor ki dilekçenizi biz alamayız ya postayla gönderin ya genel merkeze verin diyor. Biz de soruyoruz, burası TÜİK'in Bölge Müdürlüğü. Bölge Müdürlüğü demek nedir? Bu evrağı alırsınız genel merkezinize bildirirsiniz. Ama evrağı dahi almak istemiyorlar. Çünkü suçlular. Çünkü biliyorlar ki açıkladıkları rakamlar doğru değil. Doğru olmadığı için de hangi rakamları açıklamaları gerektiği talimatı verenler, dilekçeyi de almamaları için talimat vermiş durumda. Ama bu işin takipçisi olacağız. Bu dilekçeyi almamakla 16 milyon emeklinin tepkisinden kurtulamayacaksınız." (ANKA)