TÜİK, 2024 yılına ilişkin bitkisel üretimin 2'nci tahminini açıklıyor. Buna göre; üretim miktarlarının 2024 yılı 2'nci tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan kesintiler ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,2 azalacağı; sebzelerde yüzde 6, meyveler, içecekler ve baharat bitkilerinde ise yüzde 3,5 oranında artacağı tahmin edildi. Yaklaşık üretim miktarlarının süreleri ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.
Tahıl üretiminde azalış
Tahıl ürünlerinin üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azalarak yaklaşık 39,2 milyon ton olacağı tahmin ediliyordu. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 5,5 oranında azalarak 20,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 10,9 oranında azalarak 8,2 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 18 oranında azalarak 250 bin ton, üretiminin yüzde 4,6 oranında 391 bin ton azalarak, mısır üretiminin yüzde 8,3 oranında azalarak yaklaşık 8,3 milyon ton olacağı öngörülüyordu. Kuru baklagiller sınıfı nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 580 bin ton, 275 bin ton ve 400 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerinden patatesin bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artarak 6,5 milyon ton üretileceği tahmin ediliyordu. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 26,5 oranında artarak 174 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 2,4 oranında artışla yaklaşık 2,3 milyon ton olacağı öngörülmüştü. Şeker pancarı üretiminin yüzde 8,9 oranında azalarak 23 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Domates üretimi yüzde 10,1 artacak
Sebze ürünlerinin üretim miktarının, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak yaklaşık 33,7 milyon ton olacağı tahmin ediliyordu. Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 10,1, kuru soğanda yüzde 5,3, salçalık-kapya biberde yüzde 19,9 oranında üretim artışı; hıyarda yüzde 6,3, sivri biberde yüzde 3,3, beyaz lahanada yüzde 4,4 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyveler, İçecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 oranında artarak yaklaşık 28,4 milyon ton olacağı tahmin ediliyordu. Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada yüzde 3, çilekte yüzde 9,1 üretim azalışı ayrılırken, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 9,5, kirazda yüzde 1,4, narda yüzde 11,5, üzümde yüzde 4,3 oranında üretim artışı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 32,1, portakalda yüzde 30,8, limonda yüzde 26,3 oranında üretim azalışı öngörülüyordu. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 10,5, cevizde yüzde 21,1, Antep fıstığında yüzde 117,6 oranında üretim artışının beklendiği tahmin ediliyor. Muz üretiminde yüzde 5,3 oranında azalış, zeytin oranında ise 136,8 oranında artış beklendiği görüldü.