Seçim ayı olan Mart'ta, Türkiye'nin İsrail'e ihracatının 437 milyon dolarla 6 aylık savaş döneminin zirvesine ulaştığı belirlendi. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kamuoyunda tartışma konusu olan İsrail ile süregelen ticaret, Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilerle yeni bir boyut kazandı. Gazze Şeridi'nde Tel Aviv yönetimin artan soykırımına rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti, savaş koşullarına rağmen yüksek seviyelerde devam ediyor.

Katliamın gölgesinde artan ticaret

Mart ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,2 azalmasına rağmen, İsrail Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 15. ülke olarak kaydedildi. Ekim 2023-Mart 2024 döneminde 2 milyar 305 milyon dolarlık ihracat yapıldı, bu dönemdeki toplam ticaret hacmi ise 3 milyar doları aştı.

Çelikten petrole ticari ilişkiler

İsrail'in, çelik ve çimento ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye'den karşıladığı, petrol ihtiyacının ise büyük oranda Türkiye üzerinden sağlandığı bilgisi dikkat çekiyor. Gazze'deki insani dramın sürdüğü bir dönemde İsrail ile sürdürülen ticari ilişkiler, uluslararası alanda ve Türkiye içinde tartışmaları beraberinde getiriyor.

2024 yılı Mart ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 azalarak 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracat ve ithalat sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 5,7 düşüş gösterdi.Fototooottt

Gazze'de artan can kaybı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 180. gününde, Gazze'deki Filistin hükümetinin açıkladığı verilere göre, ölü sayısı 33 bin 37'ye yükseldi. Saldırılarda ağır insani kayıplar yaşanırken, Türkiye'nin İsrail ile ticareti devam ediyor. Gazze'de yaşanan insanlık dramı, Türkiye'nin İsrail ile sürdürdüğü ticari ilişkilerin gölgesinde kalıyor.