TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit'in konuşmacı olarak katıldığı programda Türkiye’nin yerli ve milli teknolojiye ilişkin çalışmaları ve hedefleri konuşuldu. Boğaziçili gençlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Üniversite dışından vatandaşlar da katıldı. 

R1

Program, Ayasofya-i Kebir Camii İmam Hatibi Bünyamin TOPÇUOĞLU’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından gösterimi yapılan TEKDER İstanbul Şubesi tanıtım videosunda, gençlerin X, Y, Z gibi değerlerimizden uzak ve birbirinden kopuk kodlarla tanımlanamayacağı bilakis gençliğin ortak kodunun “Teknoloji (T)” olduğuna dikkat çekildi. 

R2

Video gösteriminin ardından tertip komitesi adına açılış konuşmasını TEKDER İstanbul Şube Başkanı Selim Kaya yaptı. Kaya, merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Türkiye’de yerli ve milli sanayinin gelişimine öncülük ettiğini belirterek son yıllarda ortaya konan başarılı çalışmaların bunun meyveleri olduğunu ifade etti. Kaya konuşmasında; “28 Şubat’ta Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a dış güçler tarafından yöneltilen tepkinin temel sebebi Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji hamlelerine ağırlık vermeye başlamasıydı. Erbakan bu nedenle ‘bütün mesele Türkiye’nin şeftali yetiştirmek yerine motor üretmek istemesiydi’ demişti. Şimdi bize düşen motor üreten fabrikalar inşa etmektir. Bugün bu salonda gördüğümüz genç çehreler yerli ve milli teknolojimizin yarınları için umut vericidir.” ifadelerine yer verdi. 

Kaya’nın ardından selamlama konuşması için söz alan Turkish Technic Genel Müdürü ve TEKDER İstanbul Danışma Meclisi Üyesi Mikail Akbulut, yerli ve milli teknolojinin ülkemizin kalkınmasındaki önemine ve gençlerin bu alandaki çalışmalarının ne denli stratejik değere sahip olduğuna dikkat çekti. 

R3

Ardından programa konuşmacı olarak katılan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit yaklaşık 2 saat süren ders niteliğinde bir sunum gerçekleştirdi. Akşit, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve oradan da günümüze uzanan yerli ve milli teknoloji hamlelerinin tarihsel serüvenini detaylarıyla aktardı. Son yıllarda ülkemizin gurur kaynağı haline gelen yerli ve milli teknoloji çalışmalarımıza da değinen Akşit, yerli uçak motorlarında ülkemizin önemli gelişmeler kaydettiğini, yerli motorların yabancı muadillere karşı yakıt tüketimi, tork üretimi, havada kalış süresi gibi birçok parametrede çok daha güçlü olduğunu kaydetti.

R5

Yerli ve milli teknoloji alanında gençlerin çalışmalarının önemine de vurgu yapan Akşit, gençlerin önünün açılması ve desteklenmeleri halinde başarmalarının önünde hiçbir engel kalmayacağını ve milli teknolojinin gelişimine büyük katkı sağlayacaklarına inandığını ifade etti. 

Programın sonunda, TEKDER İstanbul Şube Başkanı Selim Kaya tarafından merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının 1953-1955 yılları arasında, İTÜ Motorlar Enstitüsü'nde ürettiği Türkiye’nin ilk dizel motorunun lazer görseli TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit’e hediye olarak takdim edildi.

Konferansa, ev sahibi Boğaziçi Üniversitesi’nden yöneticiler, havacılık sektöründen çok sayıda üst düzey temsilci, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Akif İnan Fen ve Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri katıldı.

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı yarın başlayacak Mavi Vatan-2025 Tatbikatı yarın başlayacak

Yerli ve milli teknolojiyle ilgili farkındalık programlarının süreceğini belirten TEKDER yetkilileri özellikle gençlerin bu alana olan ilgilerini artırmak için çalışmaya devam edeceklerini ifade ettiler.

Haber: Zekeriya Çelik