Teksas Üniversitesi araştırmacıları, daha az su ve gübre kullanımı gerektiren hidrojel aşılı akıllı toprak geliştirdi. Yapılan deneyler, bu yeni toprak türünde yetiştirilen bitkilerin gövde uzunluğunun normal toprakta yetiştirilenlere kıyasla yüzde 138 daha fazla olduğunu ve su kullanımında yüzde 40 tasarruf sağlandığını gösterdi.

Küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık giderek artarken, tarım sektöründeki sulama, küresel tatlı su çekilmelerinin yüzde 70'ini oluşturuyor. Bu oran, bazı gelişmiş ülkelerde yüzde 95’e kadar çıkabiliyor. İklim değişikliğinin etkileri ve su kaynaklarının azalması, daha verimli ve sürdürülebilir sulama yöntemlerine olan ihtiyacı artırıyor. Bu durum, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün, su tasarrufu sağlayan teknolojileri benimsemenin ve sulama verimliliğini artırmanın önemini vurgulamasına neden oluyor.

HİDROJEL AŞILI AKILLI TOPRAK

Austin’deki Teksas Üniversitesi araştırmacıları, hem verimi artıracak hem de suyu daha tasarruflu kullanacak bir hidrojel toprak geliştirdi. Yapılan deneyler, hidrojel aşılanmış toprağın, bitkilerin gövde uzunluğunu normal toprağa kıyasla yüzde 138 artırdığını ve yüzde 40 su tasarrufu sağladığını gösterdi. Bu akıllı toprak, gübrenin kontrollü bir şekilde salınmasını sağlayarak havadan su toplayabiliyor ve böylece sık sulama ihtiyacını önemli ölçüde azaltarak daha güçlü ürün gelişimi sağlıyor.

KALSİYUM BAZLI GÜBRELER VE GELECEK ÇALIŞMALAR

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan 'deprem' uyarısı: 2027'ye kadar sürecek Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan 'deprem' uyarısı: 2027'ye kadar sürecek

Hidrojel aşılanmış toprak araştırmasının temelleri, Teksas Malzeme Enstitüsü’nde malzeme bilimi profesörü Guihua Yu’nun, temiz suya erişimi artırma amacına dayanıyor. Yu ve ekibi, kalsiyum bazlı gübrelere odaklanarak, gelecekte farklı gübre türlerini entegre etmeyi ve daha uzun saha testlerine yönelmeyi planlıyor. Projede Yu ve Park’a, lisansüstü öğrenciler Weixin Guan ve Chuxin Lei eşlik ediyor.

Araştırma lideri Jungjoon Park, “Bu yeni jel teknolojisi, sık sulama ve gübreleme ihtiyacını azaltarak çiftçilerin yükünü hafifletebilir. Bu teknoloji, kurak bölgelerden ılıman bölgelere kadar çeşitli iklimlerde kullanılabilecek kadar çok yönlüdür” dedi.

UMUT VERİCİ ÇÖZÜM

Guihua Yu, küresel su kıtlığı ve artan nüfusun gıda güvenliği üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Bu yeni hidrojel sınıfı, modern sürdürülebilir tarımda su kıtlığı ve verimli besin alımının acil ihtiyaçlarını karşılamak için umut verici bir çözüm sunuyor” ifadelerini kullandı.