İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Davos Zirvesi'ne katılan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı (UEA) Fatih Birol, mayıs ayında gerçekleşen zirvedeki söylemlerine atıfta bulunarak, “Gerçekten dediğimiz gibi tarihin en büyük enerji krizi ile karşı karşıya kaldık ve hâlâ onun içindeyiz. Hâlâ ciddiyetini koruyor; ama başta Avrupa olmak üzere Rusya ile ticaret yapan ülkeler önlemlerini almaya başladılar” şeklinde konuştu.
Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulunan Birol, “Bu ülkeler, Rusya dışındaki ülkelerden gaz ithal etmeye başladılar. Azerbaycan’dan, Norveç’ten, Amerika’dan, Katar’dan gaz ithalatı arttı. Yenilenebilir enerji payı giderek artıyor. Hiç beklenmedik bir şekilde Belçika ve Almanya kapatmak üzere olduğu nükleer santrallerin ömrünü uzattı. Bütün bu gelişmeler ve normalden sıcak havanın da etkisi ile Avrupa enerjisiz kalma riskini atlatmış oldu. Öte yandan gelecek kış daha zor geçebilir. 40 yıldan beri ilk defa geçen sene Çin’deki ithalat talebi düştü; fakat açılma ile birlikte Çin piyasalardan önemli miktarda LNG ithal edecek. Rusya’dan gaz ithalatı ise sıfıra gelecek. Bu iki sebep doğrultusunda 2023-2024 kışı hâlâ riskli bir dönem” ifadelerini kullandı.
'Doğal gazda zor durumda kalacak'
Birol, “Rusya’nın depoları yeterli değil, doğal gazda zor durumda kalacak. LNG pazarında sıkışıklık var bu yıl daha da artacak. Bu yıl daha az LNG arz edilirken, talep daha yüksek olacak ve fiyatı artacak. OPEC Dünya ekonomisi zora girdiği zaman üretimi artırırdı ilk defa düşürdü” dedi.
Türkiye değerlendirmesi
Birol, Türkiye’ye dair yapmış olduğu değerlendirmesinde de, “Doğal gaz açısından baktığımız zaman iki tane önemli gelişme var. Bunlardan bir tanesi Sakarya havzasından gelecek olan doğal gaz. İkincisi ise Türkiye’nin büyük bir doğal gaz depolama tesisi gündeme getirmesi. Bu da enerji güvenliğimiz açısından son derece önemli. Nükleer konusunda atılan adımlar bence çok isabetli" şeklinde konuştu.