Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde bulunan Antoninler Çeşmesi ile Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ndeki antik çeşme, Türkiye'de benzersiz özelliğiyle dikkati çekiyor. Her 2 çeşme de antik kaynağından gelen suyun akıtılabildiği çeşmeler olarak bilinir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, bu kapsamda 2 çeşmenin de Türkiye'de benzersiz olduğunu söyledi.

Çatıda biriken kar nedeniyle ahır çöktü, hayvanları kurtarmak için çalışma başlatıldı Çatıda biriken kar nedeniyle ahır çöktü, hayvanları kurtarmak için çalışma başlatıldı

'2023 YILINDA ORİJİNAL KAYNAĞINDAN GETİRİLEN SU AKITILDI'

Kibyra'da 2006 yılından beri devam eden kazılarda önemli yapısal yapılar ortaya çıkan Özüdoğru, "Bunlardan özellikle Kibyra'yı ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, dünyada üretim teknolojisiyle tek olma özelliğine sahip Medusa mozaiğimiz var. Bunun yanında agorada 2019 çeşmesini tamamladığımız bir var. Bu da yine ulusal düzeyde çok sayıda basın organında yer aldı.Son yıllarda Kibyra'yı ziyaret edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. bu çeşmenin yer aldığı agoranın 3'üncü terasındaki meydanda devam ediyor, yeni yapılar ortaya çıkıyor" dedi.

'TÜRKİYE'DE SADECE BURDUR'DA VAR'

Türkiye'de antik kaynağından elde edilip suyu akıtılabilen 2 çeşmenin sadece Burdur'da bulunduğunu vurgulayan Özüdoğru, "Çeşme özellikle şu değerler önemli; bilinen bilinen antik kaynaklardan elde edilip, suyu akıtılan 2 zafersal çeşme varılan. Her 2'si de Burdur'da. İlki Ağlasun'da bulunduki Sagalassos Antik Kenti'nde bulunan Antoninler Çeşmesi, ikinci olarak Gölhisar ilçemizde Kibyra Antik Kenti'nde turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olup, yeni onarım ve kazı alanlarıyla kentte gün geçtikçe daha da artacaktır. bir turizm kentinin yanı başında, Burdur'un en azından bu turizm payından hak ettiği değer bu bitkilerin sonuçlarında kanındaydım" diye konuştu.