Süt ve süt grubunda bulunan besinler, memeli hayvanlardan elde edilen süt ile yapılan ürünlerdir. Bunlar yoğurt, dondurma, peynir, kefir ve bu ürünlerle yapılan sütlü tatlılar şeklinde sıralanabilir. Bu besinler yüksek oranda fosfor, kalsiyum, protein, çinko, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri başta olmak üzere birçok besin öğesi bakımından zengin bir kaynaktır.
Sütün Faydaları
Birçok besin öğesi bakımından zengin olan sütün faydaları aşağıdaki gibidir:
- Diş sağlığı açısından faydalıdır.
- Uykusuzluk problemlerine iyi gelir.
- Kolesterol ve hipertansiyonu dengeler.
- Saç ve tırnak sağlığı açısından faydalıdır.
- Kalsiyum zengini olduğu için çocuklarda kemik gelişiminde yardımcıdır.
- Tokluk hissi yaratır.
- Kan basıncının düşmesinde yardımcıdır.
Çocuklar Ne Kadar Süt İçmeli?
Anne sütünden sonra önemli besinlerden biri olan inek sütü, bu yararına rağmen bazı durumlarda alerji riski yaratır. Bu nedenle inek sütü alerjisi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler:
İnek sütünde, yalnızca süt alerjisi olan kişilerde reaksiyon yaratacak proteinler bulunuyor. Süt alerjisinin en önemli belirtileri ise mide ve bağırsak yollarında görülen rahatsızlıklar. Mukozadaki şişkinlik, boğaz ve ağızda görülen kaşınmalar, nefes darlığı da diğer belirtiler. Çocuklarda yaşanan inek sütü alerjisi de en fazla 5 yaşına kadar devam devam ediyor. Gerçek inek sütü alerjisi bebeklerin %2 ve %3’lük kısmında görülüyor. Bu bebeklerde yaşanan alerji ise 3 yaşına kadar hemen hemen kayboluyor. İlk beslenmesinde normal mama ile sorun yaşamadan beslenen bebeklerde 1 yaşından sonra inek sütü tüketimi sorun teşkil etmiyor. Bebeklerin yaşadığı inek sütü alerjisinde süt tüketiminden sonra kusma ya da kanlı ishal görülebiliyor. Bazı durumlarda da deride egzama ortaya çıkıyor. Bunun yanında solumun sisteminde sürekli yaşanan burun akıntısı ve tıkanıklık, öter gibi olan solunum sıkışıklığı da belirtiler arasında. Bazı durumlarda süt alerjisi sinsi gelişebiliyor. Bu durumda kan testi ile inek sütüne karşı IgE tipi antikor varlığına bakılması gerekiyor. Testin sonucunun yüksek çıkması durumunda da süt ve süt ürünlerinin tümünün diyetten çıkarılması büyük önem taşıyor.
Çocukların günlük içmesi gereken süt miktarı ise şöyle:
- 2-3 yaş arası günlük 2 bardak
- 4-8 yaş grubu günlük 2,5 bardak
- 9 yaş ve üzeri günlük 3 bardak
Ancak hiç süt içmek istemeyen çocuklar da var. Bu çocuklar için süte alternatif olacak besinler denenebilir. Kahvaltıda 15-20 gram kadar kaşar ya da beyaz peynir, 2 tatlı kaşığı pekmez ve 2 tatlı kaşığı tahinin gün içinde tüketilerek günde 1 yumurta eklenmesi ile 1 bardak sütten alınacak değerin üzerinde kalsiyum alınmış olur.
İnek Sütüne Ne Zaman Başlanmalı?
İnek sütü için önerilen yaş 1 yaşından sonrası. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirebiliyor.
Günlük Süt ve Uzun Ömürlü Süt Arasındaki Farkı Nedir?
Günlük süt, taze inek sütünün 72 derece bir sıcaklıkta 15 saniye ısıtılarak mikroplardan arındırılması sonucunda elde ediliyor. Günlük sütlerin buzdolabında saklanması ile 56 gün raf ömrü bulunuyor. Bu sürenin sonrasında sütte ekşime ve bozulma yaşanıyor. UHT yani uzun ömürlü sütler ise 150 derece sıcaklıkta birkaç saniye ısıtılıyor ve hızlı bir şekilde soğutuluyor. Bu sütler açılmadıkları sürece odak sıcaklığında 36 ay kadar saklanabiliyor. Ancak UHT ile elde edilen sütlerde ısıya duyarlı olan bazı vitaminler yok olabiliyor.
İnek Sütü İle Anne Sütü Arasındaki Fark Nedir?
Anne sütü ile inek sütü arasından içerdiği besinler bakımından fark bulunuyor. Örneğin enerji içeriği bakımından anne sütüne benzer bir içerik sunan inek sütü, içerdiği protein miktarı bakımından anne sütünden daha zengin. İnek sütü ile anne sütü arasındaki diğer besin öğesi farkları şöyle:
100 g pastorize yarın yağlı inek sütünde sodyum 43 mg, potasyum 156 mg, kalsiyum 120 mg, magnezyum 11 mg, fosfor 94 mg, demir 002 mg, çinko 0.4 mg, klorür 87 mg ve selenyum 1 mg'dir.
100 g anne sütünde sodyum 15 mg, potasyum 58 mg, kalsiyum 34 mg, magnezyum 3 mg, fosfor 15 mg, demir 0.07 mg, çinko 0.3 mg, klorür 42 mg ve selenyum 1 mg'dir.