Çekiçli cinayet sonrası iki köy karıştı, evlerden çıkanlar hayrete düşürdü Çekiçli cinayet sonrası iki köy karıştı, evlerden çıkanlar hayrete düşürdü

Sürücü kurslarında yönetmelik değişiyor: Park manevrasında ikinci hak yolda

Sürücü kurslarında sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi için yeni bir yönetmelik hazırlığı yapılıyor. Taslağı hazırlanan yönetmelikte, sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması, kimlik doğrulaması, direksiyon sınavına alternatif güzergahların eklenmesi, park manevrasına ikinci hakkın verilmesi, öğreticilere 10 yılda bir hizmet içi eğitim şartı gibi yenilikler yer alıyor.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklerin ehliyet eğitimini ve sınavlarını daha sıkı hale getireceğini belirtti. Tekin, "STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar." dedi.

YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?

Tekin, Türkiye'de Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapıldığını belirtti. Taslağı hazırlanan yönetmeliğin bitme aşamasına geldiğini dile getiren Tekin, "İmzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir." diye konuştu.

Yeni yönetmelik, direksiyon sınavı süresinin 40 dakikaya uzatılması, kimlik doğrulamasıyla sınava alınma şartı ve alternatif güzergahların eklenmesi gibi önemli değişiklikleri kapsıyor.

SINAV SÜRESİNİN 40 DAKİKAYA UZATILMASI BEKLENİYOR

Yeni yönetmelikle birlikte sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemeleri gerekecek. Bu uygulama, sınavlarda 'joker' denilen başkasının yerine sınava girme gibi usulsüzlüklerin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Tekin, "Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açısından önemli. Haberlerde çıkan 'joker' denilen, birinin yerine kimliğini değiştirerek başkasının sokulması gibi illegalliği ortadan kaldıracak bir uygulama. Kişinin kimliğiyle doğrulama yapılarak sınava alınacak. Bu değişiklik yapılarak oluşabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek." şeklinde konuştu.

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR EKLENMESİ PLANLANIYOR

Direksiyon sınavı güzergahlarına değinen Tekin, "Ayrıca direksiyon eğitiminde sınav yapmış olduğumuz güzergahlar vardı. Bu güzergahların hem genişletilmesi hem de alternatif güzergahların ilave edilmesi planlanıyor. Burada sürücü kriterini ve başarısını hesaplayabilmesi için akan trafikle çalışıyor. Burada 'Ben araba kullanmayı boş alanda öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?' sorusunu ortadan kaldıracak. Sürücünün akan trafiğin içerisine girebileceği bir sınav yapılması planlanıyor." dedi.

PARK MANEVRASINDA İKİNCİ HAK YOLDA

Ayrıca, sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda yaşadıkları zorlukları gidermek için park manevrasında iki deneme hakkı getirilecek.

Ölümle çok bağlantısı olmayan park manevrası hakkında konuşan Tekin, "Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Ölümle çok bir bağlantısı olmayan ve eğitimlerin tamamının buraya yoğunlaşmasına sebep olan bir maddeydi. Burada da bir değişiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek." bilgisini paylaştı.

'U DÖNÜŞÜ' İSTENECEK

Yeni yönetmelikle direksiyon sınavlarına motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrası eklenmesi öngörülüyor. Motosikletlerde 6-6,5 metre genişliğinde, otomobillerde ise 8 metrelik alanda iki manevrayla "U dönüşü" yapılması istenecek.

ÖĞRETİCİLERE 10 YILDA BİR HİZMET İÇİ EĞİTİM

Yönetmelikte eğitim veren öğreticilere de yer verildiğini aktaran Tekin, "Eğitim veren usta öğreticilerimizin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulması, yönetmelik değişikliğinde olması bekleniyor. Bu yönetmelik çıktığı zaman, usta öğreticilerimiz, sınav yapıcılarımız bu eğitimi alacaklar, bu eğitim bittikten sonra her 10 yılda bir de bu eğitimleri yenilemeleri gerekecek." ifadesini kullandı.

ENGELLİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Tekin, engelli kursiyerlerin direksiyon sınavında yaşadıkları sorunlara çözüm getirilmesi için çalışıldığını belirtti. Tekin, "Srücü adayına 'Eğer ehliyet almak istiyorsanız kendi aracınızı temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eğitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de sınava bu araçla girebilirsiniz. Eğer bunu temin edemiyorsanız bu aracı kiralayabilirsiniz.' diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaşlarımız için de olumlu bir şey. Engelli vatandaşımız geldiğinde ona sunulan aracı değil de kendisinin daha rahat edebileceği, engel durumuna göre temin edebileceği veya kiralayabileceği bir araçla hem eğitim alabilecek hem de sınav yapabilecek." dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ EĞİTİMLERİ

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, sürücü kurslarının da bu araçları eğitimlerinde kullanmaya başladığını belirten Tekin, "Yeni yönetmelikle sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceğiyle ilgili düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Sınavdaki araç elektrikli ise bataryanın ömrü, batarya seviyesi gibi aracı da ilgilendiren ama elektrikli araçta olup da normal otomobilde olmayan şeylerin sorularının çıkarıldığı değişiklik yapılmasını ve elektrikli araç tanımı gelmesi bekleniyor." diye konuştu.