Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Huzaa beldesinde bir ev İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı. Han Yunus'un güney bölgeleri de topçu atışlarıyla vuruldu.
Sağlık kaynakları, söz konusu saldırının ardından Gazze'deki Avrupa Hastanesine 5 kişinin cenazesi ile birkaç yaralının getirildiğini bildirdi.
Güneydeki Refah kentinin Mavasi bölgesinde deniz kıyısındaki balıkçı teknelerine açılan ateş sonucu ise bir balıkçı yaralandı. Kentin kuzeyindeki bölgelerde bulunan konutlar da İsrail ordusunun bombardımanına maruz kaldı.
Gazze'nin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nin doğusu da İsrail topçularının hedefi oldu. Gazze'nin doğusundaki Şaaf bölgesi ise İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 4 Filistinli daha şehit edildi
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın hastane kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinin Tuffah Mahallesi'ne hava saldırısı düzenledi.
Saldırıda 3 Filistinli şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı.
İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında yer alan Mevasi bölgesine de hava saldırısı düzenledi.
Saldırıda en az 1 kişi şehit oldu birçok kişi yaralandı.
AB Komisyonu üyesi Lahbib, yardımların engellemesinin insani krize yol açtığını söyledi
Avrupa Birliği Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Hadja Lahbib, Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde Gazze ve Batı Şeria'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Siyonist İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 3 acil öncelik olduğunu ifade eden Lahbib, bunların ateşkesin yenilenmesi, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardım akışının sağlanması olduğunu aktardı.
Lahbib yardım girişlerinin engellenmesi nedeniyle insani krizin yaşandığını dile getirerek, "Bir ayı aşkın süredir Gazze'ye ne yardım, ne erzak, ne elektrik, ne de bir lokma ekmek ulaştı. Erişim, İsrail tarafından tamamen engellenmiş durumda. Gazze dışındaki depolar yiyeceklerle doluyken Gazze’de yiyecekler tükeniyor ve bölgeye giremediğimiz için orada çürüyor. Her gün en az 100 çocuk ölüyor ya da yaralanıyor." diye konuştu.
"Kararlı siyasi eylemlere ihtiyacımız var"
İnsani yardım çalışanlarının hayat kurtarmaya çalışırken ölmelerinden duyduğu üzüntüye işaret eden Lahbib, "İnsani yardım çalışanları her zaman ve her yerde korunmalı ve onları hedef alanlar sorumlu tutulmalıdır." şeklinde konuştu.
Lahbib, bölgede faaliyet göstermek isteyen insani yardım misyonlarının bir süredir onaylanmadığını aktararak, Gazze ve Batı Şeria'da uluslararası personelin kalmadığına dikkati çekti.
Batı Şeria'da da durumun kötüye gittiğini söyleyen Lahbib, "Zorla yerinden edilme ve şiddet bir norm haline geliyor. Bu nedenle kararlı siyasi eylemlere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Dışişleri bakanlarının toplantısının ardından Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'nın katılımıyla AB-Filistin Üst Düzey Siyasi Diyaloğu'nun ilk toplantısının gerçekleştirileceğini anımsatan Lahbib, bu görüşmede işbirliği olanakları, ikili ilişkiler ve Filistin halkının ihtiyaçlarının karşılanması konularının ele alınacağını kaydetti.
İsrail, Gazze'de alıkoyduğu ve sağlık durumları kötüleşen 10 Filistinliyi salıverdi
İsrail ordusunun serbest bıraktığı 10 kişi, güneydeki Han Yunus kentinin doğusundaki "Kisufim" geçidinden Gazze'ye giriş yaptı. Salıverilen Filistinlilerin sağlık durumlarının iyi olmadığı görüldü.
İsrail cezaevlerinde gördükleri "işkence" nedeniyle sağlık durumları kötüleşen Filistinliler, Kızılhaç'a ait araçlarla Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesine getirildi.
Serbest bırakılanların sağlık kontrolü için hastanede gerekli tahlil ve tetkiklerinin yapıldığı belirtildi.
Hamas'a bağlı Esirler Medya Ofisinin Telegram hesabından yapılan açıklamada, salıverilen 10 esirin, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na 6 ay önce düzenlediği saldırılar sırasında alıkonulduğu kaydedildi.
Eski İsrail İstihbarat Başkanı: Esirlerin tamamını geri getirecek ateşkesi biz ihlal ettik
İsrail merkezli "I24" televizyon kanalına konuşan Ayalon, "Esirlerin (İsrailli) tamamının geri dönmesine olanak tanıyacak ateşkesi biz ihlal ettik. Anlaşmaya göre Hamas Gazze'de kalmaya devam ederse savaşa dönme imkanımız vardı." ifadelerini kullandı.
Ayalon ayrıca, "Bu anlaşma, Başbakan (Netanyahu) tarafından 'iyi değil' denilerek ihlal edildi ve uygulanmadı. Bu nedenle açıkça söylüyorum: Eğer bu politikada ısrar edilirse bu savaş sona ermeyecek ve esirler geri dönmeyecek" dedi.
Ayalon'un bu açıklamaları, Hamas'ın 12 Nisan'da müzakere heyeti başkanı Halil el-Hayye'nin Mısır ve Katar arabuluculuğunda yürütülen görüşmelere devam etmek üzere Kahire'ye gittiğini duyurmasının ardından geldi.
Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'ye şiddetli saldırıları yeniden başlattı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1574 Filistinli hayatını kaybetti, 4 bin 115 kişi yaralandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 944’e yaralıların sayısı 116 bin 156’ya yükseldi.
Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas'a karşı "gittikçe artan askeri güçle" hareket edeceğini duyurdu.
Hamas ise "İsrail'in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını" açıkladı.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü'nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.