İsrail parlamentosu, geçen ay UNRWA'nın İsrail'de faaliyet göstermesini yasaklayan ve İsrailli yetkililerin işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de milyonlarca Filistinliye yardım ve eğitim hizmetleri sağlayan kuruluşla iş birliği yapmasını engelleyen bir yasayı kabul etti.

İsrail son olarak UNRWA ile ilişkilerini düzenleyen anlaşmayı iptal ettiğini BM'ye resmen bildirdiğini açıkladı.

İsrail, 1948'deki savaşın ardından kurulan UNRWA'yı uzun zamandır eleştiriyor, İsrail karşıtlığı ile suçluyor ve Filistinlileri daimi mülteci statüsünde tutarak çatışmayı sürdürdüğünü ifade ediyordu.

İsrail'in asılsız iddiaları

Geçen yıl Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla Gazze'de savaş başlamasından bu yana, Hamas'ın UNRWA'ya sızdığını belirten İsrail, hatta bazı UNRWA çalışanlarının İsrail'e 7 Ekim'de düzenlenen saldırılarda da yer aldığı suçlamasında bulundu.

İsrail'in BM temsilcisi Danny Danon yaptığı açıklamada BM'ye sunulan ve Hamas'ın UNRWA'ya nasıl sızdığını gösteren çok sayıda kanıta rağmen BM'nin bu gerçeği ele almak için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Almanya'dan İsrail’e UNRWA tepkisi

Almanya'dan, İsrail'in UNRWA faaliyetlerine son verme kararına tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Malzeme eksikliğinin çaresiz ve dayanılmaz bir duruma yol açtığı Gazze Şeridi'nin kuzeyine daha fazla insani yardım girmesine izin verilmelidir" denildi.

İsrail'in savunma hakkına da vurgu yapılan açıklamada, Netanyahu hükümetine "İsrail hükümetini acilen uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirin" çağrısı yapıldı.

Filistin'den çağrı

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen anlaşmanın iptal edildiğini BM'ye bildirmesinin ardından Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yazılı açıklama yayımladı.

SOHR: İsrail, Halep yakınlarında Suriye ordusuna ait mevzileri vurdu SOHR: İsrail, Halep yakınlarında Suriye ordusuna ait mevzileri vurdu

Ebu Rudeyne, "İşgalci İsrail hükümetinin, UNRWA ile ilişkilerini kestiğini BM'ye resmi olarak bildirmesi, uluslararası insan hakları hukukunu, tüm uluslararası sözleşmeleri ve kararları hiçe saymaktır." ifadesine yer verdi.

İsrail'in Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını tasfiye etmek ve UNRWA'nın faaliyetlerini engellemek amacıyla Ajansı hedef almaya devam ettiğini belirten Ebu Rudeyne, bu kararın sonuçlarından İsrail'i sorumlu tutarak, dünya ülkelerine, İsrail'e karşı ciddi ve somut adımlar atması çağrısında bulundu.