Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:

Ülkemizde sağlıklı gıdanın üretimindeki her aşamada etkin rol alması gereken Gıda Mühendisleri istihdam sorunu ile karşı karşıyadır. Son zamanlarda yaşanan gelişmeler “gıda güvenliği” konusunun önemini ortaya koymaktadır. Gıdanın üretimi ve tüketiciye ulaştırılması süreçlerinin tamamında etkin rol alması gereken Gıda Mühendisleri, KPSS’den yüksek puanlar
almalarına rağmen görevlerine atamaları yapılmamaktadır. Ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız gıda zehirlenmeleri, taklit/tağşiş yapan firmaların faaliyetleri ancak denetimlerle engellenebilir.

Uzungöl’de otellere yangın önlemi çağrısı Uzungöl’de otellere yangın önlemi çağrısı

Denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için özel sektörde Gıda Mühendisleri üzerindeki baskının kaldırılması, denetim faaliyetlerinin tamamen kamulaştırılarak Gıda Mühendislerimizin özellikle bu alanda istihdamı sağlanmalıdır. Bakanlığınız bünyesinde gıda kontrol görevlisi olarak çalışanların yalnızca dörtte biri Gıda Mühendisidir. Bu oran takdir
edersiniz ki oldukça yetersizdir.

Bu bağlamda;

  1. Son 5 yılda istihdam edilen Gıda Mühendisi sayısı toplamda kaçtır? Bu mühendisler hangi alanlarda çalıştırılmaktadır?
  2. Özel sektörde gıda kontrol görevlisi olarak çalışan Gıda Mühendislerinin maaş ve özlük şartlarının iyileştirilmesi ve daha özgür çalışabilmeleri için üzerlerindeki baskının kaldırılmasını sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme yapacak mısınız?
  3. Önümüzdeki dönemde istihdam etmeyi planladığınız Gıda Mühendisi sayısı kaçtır? Bu mühendisler için atama takvimi belirlenmiş midir?
  4. Bakanlığınız bünyesinde gıda kontrol görevlisi olarak çalışan Gıda Mühendisi sayısı kaçtır? Bu sayının bütün gıda kontrol görevlileri içindeki oranı kaçtır?
  5. Gıda Mühendisleri dışında gıda kontrol görevlisi olarak çalışan personellerin branşları nedir?