Cumartesi günü ulusa sesleniş konuşması yapan Sall, halefini belirleyecek olan seçimi süresi olarak ertelediğini çünkü meclis ile Anayasa Mahkemesi arasında adayların reddi konusunda fikir ayrılığı olduğunu ifade etti. 

ABD Hazine Bakanı'ndan Kovid-19 itirafı: Teşvikler enflasyona 'biraz' katkıda bulunmuş olabilir ABD Hazine Bakanı'ndan Kovid-19 itirafı: Teşvikler enflasyona 'biraz' katkıda bulunmuş olabilir

Anayasa Mahkemesi, ocak ayında seçimlerde adı önce çıkan iki muhalefet aday adaynın pusulada yer almasına izin vermemişti.

Senegal'de milletvekilleri, aday belirleme sürecinde tarafsız davranmadıkları iddiasıyla iki Anayasa Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma başlatmıştı.

"Özgür, şeffaf ve çoğulcu seçim için şartları oluşturmak amacıyla açık bir diyalog başlatacağım" diyen Sall, seçim için yeni bir tarih vermedi. 

Senegal yazılarına göre seçim yapılacağına dair kararnamenin seçimden en az 80 gün önce yayımlanması gerekiyor. Bu sebeple seçimler nisan ayından önce yapılamayacak.

Sall'ın kararının ardından Devlet Bakanı Abdou Latif Coulibaly, "siyasi inançlarını özgürce koruyabilmek için" görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Muhalefet liderlerinden Thierno Alassane Sall, "Cumhuriyete ihanet" olarak tanımladığı" adımı kınadı ve "vatanseverlerden karara karşı çıkmalarını" istedi. 

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu, "seçimlerin ertelenmesine sebep olan şartlardan endişe duyduklarını" söyledi ve diyalog ile yeni bir seçim tarihi belirlenmesi için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Sall, üçüncü bir dönem için yarışmayacağını açıkladıktan sonra partisinden Başbakan olan Amadou Ba'yı halefi olarak aday göstermişti. Sall, cumartesi günü bir kez daha aday olmayacağını söyledi. 

Fransa'dan bağımsızlığını 1960 yılında kazanan Senegal'de şu ana kadar seçimle dört iktidar değişimi yaşandı ve yetkiler büyük ölçüde barışçıl şekilde teslim edildi.