Maraş depremlerinin yıktığı Şanlıurfa bir de sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. 16 vatandaşın yaşamını yitirdiği felaketin detayları ise ortaya çıkıyor. Dere yatağının yapılaşmaya açıldığına dair tartışmalar sürerken DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nün seli öngöremediği ve DSİ Genel Müdürlüğü'nün talimatını hiçe saydığı ortaya çıktı.

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nün, merkezden gelen talimata rağmen Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nün kurulumuna gerek görmediği, 14 Mart’ta yaşanan sel felaketinden günler sonra ise apar topar ilgili şubeyi oluşturmaya çalıştığı tespit edildi.

SORU ÖNERGESİYLE ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu detay, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle öğrenildi. Tanal, Bakan Kirişci’ye skandalla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sordu.

TALİMAT VERİLDİ AMA...

CHP’li Tanal, hazırladığı önerge metninde, Türkiye’nin son yıllarda artan şiddetli ve düzensiz yağışların getirdiği yüksek taşkın riski ve sel felaketleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Tanal, gerek taşkın öncesi gerek taşkın esnası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda hem kurum içi hem de kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek için kurum içinde farklı Daire Başkanlıkları altında teşkilatlanmış birimleri tek çatı altında birleştirerek karar alma sürecini kısaltmak, ülkemizde can ve mal kayıplarını en aza indirebilmek maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatlarının yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulduğunu anımsattı.

Bu kapsamda 11/10/2022 tarihli ve 31980 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 110 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde değişiklik yapılarak, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı hizmet birimleri yeniden düzenlendiğini aktaran Tanal, “Anılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda DSİ Genel Müdürlüğü, “DSİ Yeniden Yapılanma Çalışmaları Hakkında” başlıklı, 07/12/2022 tarihli resmi yazıyla DSİ Bölge Müdürlüklerine kendi bünyelerinde ‘Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nün kurulması talimatını vermiştir.

Ancak Şanlıurfa’da bulunan DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nün, DSİ Genel Müdürlüğü’nün bu talimatına rağmen ‘Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nü, Şanlıurfa’da sel felaketinin yaşandığı 14 Mart 2023 tarihine kadar kurmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Şanlıurfa’da 16 kişinin yaşamını yitirdiği 14 Mart 2023 tarihli sel felaketinin ardından DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nce apar topar Taşkın Kontrol ve Şube Müdürlüğü’nün kurulmaya çalışıldığı belirlenmiştir” bilgisini verdi.

İŞTE O SORULAR

CHP’li vekil Mahmut Tanal, devamında Bakan Vahit Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

- DSİ Genel Müdürlüğü’nün 07.12.2022 tarihli yazısına istinaden ‘Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nü Şanlıurfa’da kurmayan, yüksek taşkın riskine karşı gerekli önlemleri almayan DSİ 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

- Şanlıurfa ilimizde 14.03.2023 tarihinde aşırı yağışların etkisiyle meydana gelen sel felaketinde can ve kaybı yaşanmış, telafisi imkânsız zararlar oluşmuştur. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’nün bu ağır tahribatın ardından apar topar Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nü oluşturmaya çalışması, “Görevi İhmal ve Kötüye Kullanma” suçunu gizleme anlamına gelmiyor mu?

- Şanlıurfa’daki DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, hangi gerekçe ile bünyesinde Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nü kurmamıştır?

'AKIL TUTULMASI'

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, tarihin en eski dönemlerinden bu yana sel tehdidiyle karşı karşıya kalan Şanlıurfa’da yetkili makamdaki şahısların bu gerçekten bihaber olmasının ‘akıl tutulması’ olduğunu söyledi.

14 Mart’taki sel felaketinden günler sonra Şanlıurfa’da Taşkın Kontrol Şube Müdürlüğü’nün apar topar oluşturulmasının, samimiyetten uzak, formalitenin yerine getirilmesi anlamına geldiğini belirten Tanal, yapılan görevlendirilmelerin amacının da işi ehline verip gerekli önlemleri almak değil, eş dosta makam vermek, imtiyaz sağlamak olduğunu dile getirdi.

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li vekil Tanal ayrıca geçmişte Şanlıurfa şehir merkezinden geçen Karakoyun Deresi’nin temizlenip ıslah edilmesi, dere yataklarının betonlaştırılmaması, etrafının daraltılmaması, imar rantına kurban gitmemesi yönündeki uyarılarının dikkate alınmadığını kaydetti.