Konya'da sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalarda işleri patron babalarından devralarak daha da büyüten kızları, son dönemde ihracat başarısına da imza atmaya başladı. Hayatları kitaba da konu olan yönetici kadınlar, başarı hikayelerini AA'ya anlattı.

Mesa Makina İcra Kurulu Başkanı Şeyma Ayhan, Konya'da faaliyet gösteren yaklaşık yarım asırlık aile şirketlerinde 24 yıldır çalıştığını söyledi.

Şirketlerinin, otomotiv, raylı sistemler ve savunma sanayi sektörlerine imalat yaptığını belirten Ayhan, "Ben de ailenin en büyüğüyüm, tek kızım. İki erkek kardeşim var. İlk ben başladım şirketimizde çalışmaya, 24 yıldır farklı pozisyonlarda çalıştım. 2013'ten bu yana da icra kurulu başkanlığı görevini yürütüyorum." dedi.

Kendisinin bu işe başladığı dönemde çok az kadın sanayicinin sektörde faaliyet gösterdiğini, hatta Konya'da bu sayının o dönemde sadece 3 olduğunu ifade eden Ayhan, döküm sektöründeki kadın sayısının Türkiye genelinde 50'ye ulaştığını bildirdi.

İşe yeni başladığı dönem sanayi sektöründeki insanların, bir kadınla çalışma alışkanlıkları bulunmadığını vurgulayan Ayhan, zamanla bu durumu açık bir iletişimle aştıklarını anlattı.

- "Kadın liderler son derece vizyoner"

Aile şirketini büyütmenin ve statükoya meydan okumanın kolay olmadığına işaret eden Ayhan, yönetim kurulunu ikna etmenin, büyük ve köklü değişiklikler yapmanın zorluklarına dikkati çekti.

Ayhan, "Misyonum firmamızı küreselleştirmek. Bunu da başardım, üretimimizin yüzde 70'ini ihraç eder konuma geldik." diye konuştu.

Kadın liderlerin son derece vizyoner olduğunu dile getiren Ayhan, şunları ifade etti:

"Şu anda Türkiye'de kadınların olmadığı sektör yok, kadınlar şirketlerini geliştiriyorlar. Kadınların ellerinin değdiği her yeri güzelleştirdiğine inanıyorum. Çok verimli ve sonuç odaklı çalışıyor kadınlar. Hem iş birlikçi, takım çalışmasına yatkın ve empati yapabiliyorlar. Bunlar günümüz liderlerinde aranan özellikler. Kadınlar çok azimliler. Kitabımda yer alan kadınların çoğu da şirketlerinin ihracat yapmasını sağlayan, sonrasında yönetsel anlamda sürdürülebilirliklerini başaran kadınlar. Kızlarımız ailelerinin şirketinde çalışmak istiyorsa kendilerini bu alanda yetiştirsinler, şirketlerine uygun meslekler seçsinler, dil eğitimlerini mutlaka tamamlasınlar, kişisel gelişimlerine önem versinler, sektörleriyle ilgili güncel gelişmeleri takip etsinler, işe başlamadan önce tecrübe kazanmak için en az 5 yıl başka bir şirkette çalışsınlar."

Ayhan, sanayici kadınlarla yaptığı röportajlardan derlediği ve sanayici babalar ile kızlarını konu alan "Asla Prenses Olamayanlar" kitabının da yazarı oldu.

"Yaygın kanının aksine 'prensesler gibi' bir yaşantımız yok. İş hayatında çok aktif ve yoğun şekilde çalışıyoruz." diyen Ayhan, Kovid-19 salgını döneminde de sürekli telefonda işleri yönetmeye devam ettiğini anlattı.

Ayhan, 'Öyle ki 'Geçmiş olsun' demek için arayanlar bile bana ulaşamamış. Bir arkadaşım çok tepki verdi, 'Geçmiş olsun demek için arıyorum, hep meşgul, ulaşamıyorum. Ne yapıyorsun, neden bu kadar meşgul telefonun?' dediler. Dedim ki 'sürekli şirketle görüşüyorum.' Arkadaşım da 'Herkes seni prenses zannediyor ama sen prenses falan değilsin, karantinada dinlenme fırsatı bulamıyorsan hiç dışardan göründüğü gibi değil bu iş.' dedi. Açıkçası kitabın ismi de buradan çıktı." ifadelerini kullandı.

- Babalarından bayrağı devraldılar

Necdet Kaya Değirmen ve Sanayi Malzemeleri firmasında babası Necdet Kaya'nın 2015 yılında ani vefatı sonrası işlerin başına geçen kızı Sinem Kaya Mat, 13 yıldır burada çalıştığını söyledi.

Mat, 3 kız kardeş olduklarını belirterek, "Babam sürekli bu sektörde çalışmayı bize aşılıyor, 'Sizin için çalışıyorum, siz de bana yardımcı olun.' diyordu. Babamın çok yorulduğunu görüyorduk. Bizim de içimizde vardı. İlkokuldan itibaren hafta sonları dahil olmak üzere sürekli yanına giderdik. Bu beni çok iyi yetiştirmiş ancak babamın vefatından sonra eksiklerim olduğunu bariz şekilde gördüm." diye konuştu.

Babasından devraldığı işleri büyütmeye çalıştığını vurgulayan Mat, "Dış ticarete daha çok ivme kazandırmak istiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız sürüyor." dedi.

"Başta garip karşılansa da yıllar içinde alıştılar"

Konya'da döküm sektöründe faaliyet gösteren Metalon Çelik firmasının Yönetim Kurulu Başkanı İrem Buse Karçaaltıncaba da çalışmalarıyla başarı hikayesi yazılanlardan biri oldu. Döküm sektöründe kadın yönetici olmanın zorluğuna dikkati çeken Karçaaltıncaba, "Başta biraz garip karşılansa da yıllar içinde alıştılar, bunu aştık." diye konuştu.

Döküm fabrikalarından birçoğunun iş gereği diğer sektörlere kıyasla daha "pis" olduğunu söyleyen Karçaaltıncaba, kadın yönetici olunca bu durumun da değiştiğini dile getirdi. Karçaaltıncaba, "Kadınlar olarak biz daha temiz tutuyoruz. İhracatla ilgili yenilikler de olmaya başladı. Aşılmayacak problemlerle karşılaşmadım." dedi.

Kaynak: AA