YAŞAM

Salça hazırlarken yapılan 7 hata! Küflenmesine ve üzerinin beyazlamasına neden oluyorsunuz

Salça hazırlarken ev hanımlarının işini kolaylaştıracak öneriler : Bu bilgiler sayesinde salça tam kıvamında oluyor ve asla küflenmiyor.

Abone Ol

Salça, yemeklere renk ve lezzet katan besin değeri oldukça yüksek bir üründür. Genellikle suul yemeklere eklenen salça, farklı soslar ve salatalar için de kullanılabilir. Ancak evde salça hazırlarken yapılan bu 7 hata salçanın hem tadını kaçırıyor hem de küflenmesine neden oluyor.

Neyse ki endişelenmeniz gerek yok. Yemek.com sitesinde paylaşılan içeriğe göre, ev hanımlarının salça hazırlarken en sık yaptığı 7 hataya değinildi ve konuda uyardı. İşte ev hanımlarının salça hazırlarken sürekli yaptığı 7 yanlış:

1. Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz

Domatesin en önemli maddelerden biri olan likopen çok hassas bir yapıya sahip. Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda çok iyi bir antioksidan. Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.

2. Salçayı karıştırırken metal kaşık kullanıyorsunuz

Aman diyelim. Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.

3. İyotlu sofra tuzu kullanıyorsunuz

Salçaya eklediğiniz sofra tuzu onu sulandıracaktır. Oysa ki kaya tuzu kullandığınz takdirde salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştıracaktır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. On kilogram etli domates ortalama 100-150 gram kaya tuzunu kaldıracaktır.

4. Salça yapımı için sulu domatesler tercih ediyorsunuz

Salça yapımında sulu domatesler yerine etli ama daha yassı domatesler tercih etmelisiniz. Çoğu market ya da semt pazarında "salçalık domates" olarak satılan domates çeşitleri size fikir verebilir. Su oranı fazla olan domatesler salça yapımında daha fazla fire verecektir, salçanızın çok sulu olmasına sebep olacaktır.

5. Salçaları plastik ya da teneke kaplarda saklıyorsunuz

Salçalarınızın küflenmesini ya da ekşimesini istemiyorsanız onları mutlaka sterilize edilmiş cam kavanozlarda saklamalısınız. Bu cam kavanozları kullanmadan önce onları kaynar suda uzun süre kaynatıp dezenfekte etmeyi ve kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat etmeyi unutmayın. Salçanın hava almaması için kapağın sıkıca kapanmasına özen gösterin.

6. Hazırladığınız salçanın üzerine zeytinyağı ilave etmiyorsunuz

Cam kavanozlara doldurduğunuz salçanın üzerine zeytinyağı eklemek onun küflenmesini ve bozulmasını engelleyecektir. Zira ekleyeceğiniz yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.

7. Kapaklarını kapattığınız salça kavanozlarını ters çevirmiyorsunuz

Hep dedik ya salçanın uzun ömürlü olması ve küflenmemesi için kavanozların hava almaması çok önemli. İşte bunun için kapaklarını sıkıca kapattığınız cam kavanozları ters çevirip öyle bekletmeniz riski en aza indirmenizi sağlayacaktır.

Üzeri beyazlayan salça yenir mi?

Salçanın üstünde oluşan beyazlık genellikle fermantasyon sonucu oluşan küf veya maya olabilir. Bu durumda salça sağlık açısından güvenli olmayabilir ve tüketilmemesi önerilir. Ancak bazı durumlarda doğal mayalanma süreçleri sonucu oluşan beyazlık, özellikle ev yapımı veya doğal üretim sürecinde normal karşılanabilir. Yine de tüketime karar vermeden önce ürünün yapımı, saklanma koşulları ve güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir.

Evde domates salçası yapımı

Evde salça yapmak için olgun domatesler yıkanır, kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılır ve iri parçalar halinde doğranır. Doğranan domatesler geniş bir tencereye alınıp orta ateşte pişirilir ve yumuşayana kadar karıştırılır. Ardından karışım süzgeçten geçirilerek posası ayrılır ve pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Bu domates püresi tekrar tencereye alınarak suyunu çekene kadar kaynatılır. Son aşamada damak tadına göre tuz eklenir ve kıvam aldıktan sonra sterilize edilmiş kavanozlara doldurulup serin ve karanlık bir yerde saklanır. (Kaynak: Yemek.com / Ekonomim.com)