Türkiye’de sağlıkta şiddet olayları bitmiyor. Neredeyse her gün bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor
Son olarak Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde, ziyaretçi iki kişi ile güvenlik görevlileri arasında çıkan arbedede, güvenlik görevlisi Ali Kemal Sağlam, göğsüne aldığı darbe sonrası kalp krizi geçirdi. Sağlam, yoğun bakıma alındı.
Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, TV5'e yaptığı açıklamada sağlıkta şiddetin bugünün meselesi olmadığına dikkat çekerek 20 yıldan beri devam ettiğini kaydetti. Çıkarılan kanun ve düzenlemeler ile şiddet önlemeye çalışılmasada şiddetin artarak devam ettiğini belirten Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ayşen Pıravadı şiddetlerin çoğunun da hasta yakınları tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.
Yapılan araştırmalara göre sağlık çalışanlarının en az yüzde 70’i görevi başında şiddete maruz kalıyor.
Peki şiddet olaylarının önüne geçilmesi için ne yapılmalı?
Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ayşen Pıravadı, X-RAY cihazı kurulmasını, polis istihdamı sağlanmasını ve şiddet uygulayanların sağlık giderlerinin SGK tarafından değil kendileri ödemelerinin gerektiğini belirterek, şiddet uygulayanların polis eşliğinde 6 ay boyunca muayene olması gerektiğini belirtti.
Verilen sözler, artırılan cezalar şiddet olaylarının önüne geçmeye yetmiyor... Sağlıkçılar ise bir an önce çözüm istiyor.