Saadet Partisi GİK Üyesi Fesih Bozan, Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Vejdin Koçhan ve Saadet Partisi Kızıltepe İlçe Başkanı Hacı İlhan ile birlikte Kızıltepe’de görev yapan basın mensupları ile bir araya gelerek seçim ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Seçimlerin ardından artık icraat zamanı olduğunu söyleyen Saadet Partisi GİK Üyesi Fesih Bozan, “Allah’tan 14 ve 28 Mayısta yapılan seçim sonucunu ülkemiz ve Milletimiz için hayra tebdil etmesini diliyorum. Erdoğan ve Bileşenleri, Devletin bütün gücünü kullanarak adil olmayan şartlarda, öyle ya böyle, seçimler bitmiş, vatandaşımızın iradesi mevcut yönüyle tecelli etmiştir. Milletimizin iradesine saygı duyuyoruz. İktidar için, artık laf zamanı değil, vatandaşımızın sıkıntılarını giderecek icraat zamanıdır. Biz de bundan sonra, hem TBMM’de hem de Meclisin dışarda bunun takipçisi olacağız.”
HASAT SEZONU VE ÇİFTÇİLERİMİZİN YAŞADIĞI SIKINTILAR
Bilindiği gibi, geçen hafta iktidar hububat fiyatlarını açıkladı. Girdi maliyetleri göz önüne alındığında Çiftçilerimiz ekmeklik buğdayın fiyatını prim hariç 10-11,500 TL civarında bekliyordu. Ama ekmeklik buğdayda fiyatı 8 bin 250 TL artı bin lirada pirim olarak açıklandı. Açıklanmasına açıklandı ama TMO çiftçinin elindeki hububatı yeteri miktarda almıyor.
Mercimek hasadının tamamlandığını ancak iktidarın halen Mercimek taban fiyatını açıklamadığını, açıklanan buğday taban fiyatının yetersiz olduğunu ve alımların hemen tamamlanmasını gerektiğini belirten Bozan şunları söyledi; “TMO Güya Randevu sistemine göre alım yapıyor ama çiftçi randevu alamıyor. TMO buğdayı alamayınca çiftçi serbest piyasadaki fırsat kollayan sermaye sahiplerinin eline düşmüş bulunuyor. Onlarda Ekmekli Buğdayın kilosunu 8.250 TL yerine 6.500-7000 TL’ye, Makarnalık Buğdayın Kilosunu da TMO’nun açıkladığı 9.250 TL yerine, 7.500-7.800 TL’ye ve 45 günlük vade ile alıyor.
Mardin ovasında hasat devam ederken rekolte artışı çiftçimizin yüzünü güldürse de, TMO’dan randevu alamadığı için ürünü değerinin altında satması, çiftçimizi ciddi anlamda mağdur ediyor.
Diğer Tarafta Bölgemizde Mercimek hasadı yapıldı bitti ama iktidar halen Mercimek taban fiyatını açıklamış değil. Böyle bir şey olabilir mi? Burda da yine çiftçi Sermaye sahiplerinin insafına bırakılmış durumunda. İktidarın bir an önce Mercimek taban fiyatını da açıklamasını bekliyoruz.
TMO’nun amacı hububatın fiyatını belirlemek, çiftçiye destek olmak ve serbest piyasaya karşı çiftçinin hakkını korumak, çiftçi lehine dengeyi sağlamaktır. TMO çiftçinin kara gün dostu olmak yerine alım yapmayarak aydınlık gününü karanlığa çevirmektedir. Bu da kime yarıyor? Sermaye sahibi Makarna ve un fabrikalarının sahiplerine yarıyor. Çiftçilerimizin bu mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için TMO’nun yeteri kadar alım yapmasını bekliyoruz.”
SULAMANIN ÖNEMİ VE GAP
GAP’ın bir an önce tamamlanması gerektiğine de dikkat çeken Bozan, “Tarımda verimliğin artması ve ürün çeşitliliği için sulamanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Sulama için çiftçilerimiz büyük bedeller ödeyerek kuyu açmakta ve yüklü elektrik paraları ödemektedir. Bu da girdi maliyetlerini ciddi anlamda etkiliyor. Bundan dolayı yaklaşık 34 yıldır devam eden GAP’ın bir an önce bitirilmesi gerekir, Bu sürenin son 21 yılında AKP iktidarda. Ama laf var icraat yok!
Hatta 2011 yılında Erdoğan’ın 2023 Hedefleri arasında:
“GAP, DAP ve KOP projeleri tamamlanmış olacak ve Türkiye dünyanın tarım üssü olacak”!
Yıl: 2023 bırakın Türkiye’nin tarım üssü haline gelmesi, biz tarımda dışa bağımlı hale geldik. Devlet Yönetimi ehliyet ve Liyakat işidir, kimin iktidarı olduğunuz işidir.
İktidara soruyoruz, Hem Bölgemiz ve hem de ülkemiz için çok önemli olan GAP neden bir türlü bitirilemiyor?
“Kamu Özel İşbirliği projeleri,” “Faiz” ve “Kur Koruma” için, yaklaşık 1 Trilyon 260 Milyar Bütçe ayıran iktidar GAP için yeteri bütçeyi neden ayırmaz? Belki hayati olmayan bütün projeleri durdurup bütün imkanları GAP’ın bitirilmesine ayırmak gerekir.”
ÇİFTÇİLERİMİZE GEREKLİ TARIMSAL DESTEKLER VERİLMELİDİR
Girdi maliyetlerinden dolayı zarar eden çiftçi toprağa küser ve üretimi bırakır diyen Saadet Partisi GİK Üyesi Fesih Bozan, Bununda gıda konusunda gelecekte ülkemiz için büyük sıkıntıya davetiye çıkardığını belirterek;
“Bundan dolayı Kur Korumaya ve Kamu Özel İşbirliği Projelerine verilen destek gibi Çiftçimizin ürünü için de destek verilmelidir.
İktidar biran önce;
- Tarımda planlı ve programlı üretime geçmelidir,
- Hollanda gibi tarımda başarılı olan ülkelerin tarımsal alanındaki çalışma metodu örnek alınmalıdır.
- Çiftçinin kullandığı mazot vergiden muaf tutulmalı,
- Devlet, çiftçinin ürününü alım garantisi vermeli,
- Devlet her türlü riske karşı çiftçinin ürününü sigortalamalı,
- Devlet TEDAŞ’ın çiftçiler üzerindeki terörüne son vermeli ve TEDAŞI özelden geri almalıdır. Bugün çiftçilerimizin yaklaşık %80’ni yüksek faturalardan dolayı TEDAŞ’a borçlu veya icralık duruma düşmüş. Yani çiftçi ürünü ile ilgili herhangi bir zarar etme kaygısı taşımamalı ki tarlasına sahip çıksın. Unutmayalım ki çiftçinin kazanması ve tarlasına sahip çıkması hepimiz için hayati bir meseledir.
Yüksek elektrik faturaları nedeni ile icralık olan çiftçilerin trafolarının sökülmesine de tepki gösteren Bozan, “İşletme sahibi kendi karına bakar. Çiftçinin genel menfaatine bakmaz. Dolayısıyla adam alacağını almak için ne gerekiyorsa onu yapıyor. Onun için devletin buna müsaade etmemesi gerekir. Girdi maliyetlerin çok pahalı olması, Elektriğin, gübrenin, ilaçlamanın fiyatının çok yüksek olması nedeniyle çiftçilerimiz bir yerlere borçlu kalabiliyor. Borçlu kaldığı için devletin buna göz yumması kabul edilemez. Bunun muhakkak engellenmesi lazım. Devlet bu DEDAŞ alacaklarını çözüme kavuşturması gerekiyor. Çiftçideki trafoyu alırsanız tarlasını nasıl sulayacak. Tarlasını sulamadığı zaman ürününü nasıl alacak. Ürün olmayınca fabrika buğdayı nereden alacak.”
Gelecekte Vatandaşlarımız Saadeti iktidar yaptığı takdirde, her alanda olacağı gibi tarım ve hayvancılıkta da tekrar kendi kendimize yetecek duruma geleceğimizi hatırlatır, başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Kaynak: Kızıltepe Ekspres