Karar'dan Büşra Akdaş'ın haberine göre; Financial Times'ın haberine göre, Rusya'nın NATO ile olası bir savaşta denizaltılarından fırlatabileceği nükleer silah başlıklı füzeler için belirlediği hedefler arasında Avrupa'nın pek çok noktası yer alıyor. Gizli belgelerde, Fransa'nın batı kıyılarından İngiltere'nin Barrow-in-Furness bölgesine kadar uzanan hedefler detaylandırılmış. Bu hedef listesinde Türkiye de önemli bir yer tutuyor.
Financial Times'ın ulaştığı gizli belgeler, Rusya'nın olası bir NATO çatışması sırasında deniz kuvvetlerini kullanarak Avrupa'nın derinliklerindeki hedefleri nükleer füzelerle vurmayı planladığını ortaya koyuyor.
TÜRKİYE'DE DÖRT HEDEF VAR
Habere göre belgelerde Fransa'nın batı kıyısı ve İngiltere'deki Barrow-in-Furness gibi uzak hedeflerin yanı sıra harita üzerinde Türkiye'de de dört adet hedef görülüyor. Bu hedeflerin tam konumları sızdırılan haritaya göre, Ankara, İstanbul, Kütahya ve Zonguldak olduğu görülüyor.
Daha önce de aynı kaynaktan elde edilen 29 adet gizli Rusya askeri dosyasında, Moskova'nın büyük bir dünya gücü ile çatışmanın erken aşamalarında taktiksel nükleer silahlar kullanmayı planladığı bilgisi yer almıştı.
Son sızıntılar ise Rusya'nın Batı ile çatışmasını NATO sınırlarının çok ötesine taşımayı öngördüğünü, Batı Avrupa'da bir dizi ezici saldırı planladığını gösteriyor. Batılı kaynaklar tarafından FT'ye gösterilen belgeler, 2008-2014 yılları arasında hazırlanmış. Dosyalar, hem konvansiyonel hem de taktiksel nükleer savaş başlıkları taşıyabilen füzeler için hedef listesi içeriyor. Rus yetkililer, erken aşamada nükleer saldırı kullanmanın avantajlarını vurgulamış.
'RUSYA'NIN HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN ARAÇ'
Sunum ayrıca Rusya'nın deniz taşıtlarında nükleer silah taşıma yeteneğini koruduğunu da gösteriyor. Uzmanlar, bunun tırmanma veya kaza risklerini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor. Belge, Rusya donanmasının "yüksek manevra kabiliyetinin" kendisine "ani ve önleyici darbeler" ve "çeşitli yönlerden gelen yoğun füze saldırıları" gerçekleştirme imkanı sağladığını belirtiyor. Ayrıca nükleer silahların "kural olarak" Rusya'nın hedeflerine ulaşması için "diğer imha araçlarıyla birlikte" kullanılmak üzere tasarlandığı ifade ediliyor.
Belgeleri inceleyen analistler, bunların NATO'nun Rus donanmasının uzun menzilli füze saldırıları tehdidini ve Rusya'nın ne kadar çabuk nükleer silah kullanımına başvuracağını nasıl değerlendirdiğiyle örtüştüğünü söylüyor.
Sunum için hazırlanan haritalar, operasyonel kullanım amaçlı olmaktan ziyade Rusya deniz filoları için Avrupa'daki 32 NATO hedefinin bir örneğini gösteriyor. Analistler ve eski yetkililer, bu haritanın Türkiye'deki hedefleri de içerdiğini belirtiyor.
Sızdırılan belgeler, Rusya'nın NATO ile olası bir çatışmada denizaltılardan fırlatılan nükleer silahlı füzeler için hedef seçtiğini ve bu hedefler arasında Türkiye'nin de yer aldığını ortaya koyuyor. Belgede yer alan haritaya göre, Türkiye'den Ankara'da iki hedef, İstanbul, Kütahya ve Zonguldak'ın işaretlendiği görülüyor.
Kaynak: KARAR