Mehmetçik daha önce 1997 yılında Erbakan’ın liderliğindeki Refah-Yol hükümeti döneminde çıkarılan tezkereyle Filistin’e gitmişti.
Erbakan istedi Meclis destekledi
20 Şubat 1997’de dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, TBMM’den Batı Şeria’daki El Halil’e geçici gözlem gücü statüsünde asker gönderme kararı çıkması için tezkere gönderdi. Tezkere, o dönem Meclis’te temsil edilen 5 siyasi parti olan RP, DYP, ANAP, CHP ve DSP’nin desteği ile geçti. TBMM’de alınan kararla Türk askeri gözlemci statüsüyle geçici süreliğine (3 ay) El Halil’e gönderildi.
Nasıl başladı nasıl sona erdi?
1994-1996 arasındaki İsrail’in saldırıları sonrasında başlayan gerginlik, 21 Ocak 1997’de imzalanan Hebron (El-Halil) Sözleşmesi ile El Halil’in Filistin’e devredilmesi ile son buldu. Sözleşmede, İsrail’i Başbakan Binyamin Netanyahu temsil ederken Filistin’i Yaser Arafat temsil etti. Batı Şeria’nın Kudüs’ten sonraki en önemli kent olan El Halil’in statüsünün korunması için, 30 Ocak 1997 tarihinde Oslo’da imzalanan anlaşma ile uluslararası gözlemcilik görevi gücü oluşturuldu. Bu görevi, Türkiye, Danimarka, İtalya, İsveç, İsviçre ve Norveç üstlendi. Anlaşma, imzalandıktan 5 gün sonra 4 Şubat 1997’de Bakanlar Kurulu kararı ile onandı. 21 gün sonra 20 Şubat 1997’de TBMM’den tezkere çıktı ve ay sonunda Mehmetçik El Halil’e gitti.
Erdoğan ne yapacak?
26 yıl önce koalisyon hükümeti ile Filistin'in yarasına merhem olan Türkiye'nin tek parti ve istikrarlı Erdoğan döneminde Filistin için neler yapacağı merakla bekleniyor. Erdoğan döneminde yıkılan ve parçalanan İslam Coğrafyasına Türkiye'nin yeniden gıda ve sağlık yardımında bulunması bekleniyor.