GÜNDEM

Ramazan Bursa, Şahrudi ve Reisi'nin ölümünde ortak noktaya dikkat çekti: Hamaney sonrası için güçlü isimlerdi

Abone Ol

Gazeteci Ramazan Bursa, İran'da Ayetullah Ali Hamaney sonrası süreçte İran'ı kimin yöneteceği tartışmaları üzerinden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin vefatına ilişkin bir bağlantı kurdu.

Bursa, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

Ben İran'da Gazetecilik yaptığım dönemde yine "Hamaney sonrası İran ne olacak, yerine kim gelecek?" tartışması yapılırdı. 2014'te bu tartışmalar çok da yoğunlaşmıştu çünkü Hamaney'in hastaneye yatma süreci ve bir ameliyat süreci vardı, sonradan sağlığına kavuştu. 2014'te bazı isimler ön plana çıkıyordu ve bunlardan bir tanesi Ayetullah Şahrudi'ydi. Ayetullah Şahrudi'nin daha sonra böbrek hastası olduğu tespit edildi ve hastaneye yatırıldı ve hastanede Ayetullah Şahrudi'nin sağlam böbreği ameliyat ile alındı ve bunu yapan doktor İran'dan Avrupa'ya kaçtı ve Ayetullah Şahrudi vefat etti. Ayetullah Şahrudi'ye Hamaney sonrası gelecek en güçlü isim olarak bakılıyordu. Gelinen noktada Hamaney'in yaşının ilerlemesi sebebiyle "Hamaney sonrası İran ne olacak, yerine kim gelecek?" konuşmaları yine yapılmaya başlamıştı. İki isim ön plana çıkıyor: Vefat eden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve  Hamaney'in büyük oğlu Mücteba Hameney. Son 3 yıldır bu iki isim üzerine yoğunlaşma vardı. Kulislerde ve devlet içerisinde bu iki isim üzerinden kamplaşma ve kutuplaşma olduğunu öngörüyoruz. İbrahim Reisi'nin rehber olmasını isteyenler ve Mücteba Hameney'in olmasını isteyenler... Hamaney'in ofisi, Devrim Muhafızları Ordusu'nda ve diğer kurumlarda bu iki isim üzerinde bir bölünme olduğuna dair bir görüntü görüyoruz. Dolayısıyla İbrahim Reisi'nin vefatını bu ihmaller üzerinden değerlendirmek gerekir. 

İran'da helikopter kazası ve sonrası

Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs'ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

İran’ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA’nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı. Belirlenen noktaya ulaşan İranlı ekipler kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Reisi’nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor.

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.