EKONOMİ

Rakamlar netleşti: Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? Refah payı verilecek mi?

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memur ve emeklinin alacağı zam oranları da netleşti. Peki memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? En düşük memur ve memur emeklisi maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar...

Abone Ol

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında yüzde 15,75 zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 6’sı toplu sözleşme zammı, yüzde 5,23’ü enflasyon farkı olmak üzere toplamda yüzde 11,54 oranında zam alacak. Bu verilere göre, aile yardımı ödeneği dâhil en düşük memur maaşı 39 bin 177 liradan 43 bin 726 liraya, en düşük memur emekli aylığı da 17 bin 587 liradan 19 bin 617 liraya çıktı.

Türkiye’de memur ve emekli maaşları açısından kritik öneme sahip olan enflasyon verisi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aralık ayında aylık enflasyon yüzde 1,03 ile Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Enflasyon 2024’ün tamamında ise yüzde 44,38 olarak gerçekleşti.

2024’te yıllık bazda fiyatı en çok artan grup yüzde 91,64 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 69,03 ile konut, yüzde 57,13 ile lokanta ve oteller izledi. 2024’te en düşük artış yüzde 25,88 ile ulaştırma grubunda oldu. Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 2,78 ile ev eşyasında gerçekleşti. Ev eşyasını yüzde 1,82 ile haberleşme grubu, yüzde 1,71 ile konut takip etti.

Memur ve emekli zammı belli oldu

Enflasyon verileriyle birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ocakta yapılacak zam oranı yüzde 15,75 oldu. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 6’sı toplu sözleşme zammı, yüzde 5,23’ü ise enflasyon farkı olmak üzere toplamda yüzde 11,54 oranında zam alacak.

En düşük memur ve memur emekli maaşı ne kadar oldu?

Bu verilere göre, aile yardımı ödeneği dâhil en düşük memur maaşı 39 bin 177 liradan 43 bin 726 liraya, en düşük memur emekli aylığı 17 bin 587 liradan 19 bin 617 liraya çıktı.

Her yıl iki defa ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaşlarına zam alırken; ikinci 6 aylık dönemde yüzde 19,31 oranında maaş farkı almıştı.

Refah payı eklenecek mi?

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre memurlar ve emekliler için refah payı düzenlemesi gündeme gelebilir. Kulislerde yapılan zammın yüzde 20’ye tamamlanabileceği ve memur maaşlarına da aynı oranda bir iyileştirme yapılmasının ihtimaller arasında bulunduğu konuşuluyor. Ancak bu tür bir düzenleme için yasal bir adım atılması şart...

Memur refah payı istiyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın memurlara yüzde 15 maaş zammı ve yüzde 10 refah payı verilmesini istedi.

Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Hakem Kurulu’nun görmek istemediği enflasyon gerçeği görülmeli. 2025 yılı için 1’inci döneme yüzde 15 maaş artışı teklif etmiştik. İki yıl için ‘yüzde 10 refah payı’ demiştik. Gelinen noktada, ocak ayı itibarıyla yüzde 15 maaş artışı ve yüzde 10 refah payı ile başlanması gerekirdi. Durum, bizim tekliflerimizin doğruluğunu ortaya koyuyor. Enflasyon artarken, maaşlarımızı adil ve makul seviyede artırmak gerekiyorken, ‘Enflasyonu azaltmak için maaşları baskılayalım’ yanlışında ısrarcı olunmasına anlam veremiyoruz."

En düşük emekli aylığı artacak mı?

Öte yandan kök aylığı 12 bin 500 liranın altında olan emeklilerin büyük bölümünün söz konusu zam oranıyla maaşlarında bir artış yaşanmayacağı için en düşük emekli aylığının yükseltilmesi söz konusu olacak.

En düşük emekli aylığı geçen yılbaşında 10 bin, temmuz ayında da 12 bin 500 liraya yükseltilmişti. Bu yıl için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyon oranının netleşmesinin ardından en düşük emekli aylıkları konusunda bir çalışma başlatabileceklerini söylemişti.

Işıkhan, “Ocak ayındaki EKK’da en düşük emekli aylığının artırılması için bir çalışma olabilir. Emekli aylıklarının arttırılması da biliyorsunuz yasal bir düzenleme doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Kanunumuza göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ve temmuz ayında 6 aylık TÜFE oranında, memur emeklilerine yaptığımız artışlar ise burada enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşmelerinde belirtilen rakamlarla belirlenmektedir. En düşük emekli aylığı ise bildiğiniz gibi 10 bin liraydı temmuz ayında, en son 12 bin 500 liraya çıkardık. Tabii burada kök aylığın artışı şöyle: Kısa süreli ve az prim ödediği için düşük aylık alan emeklilerimizi biz 12 bin 500’e tamamlıyoruz ve aradaki farkı da Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından ödenmektedir. İnşallah enflasyon oranları belli olduktan sonra ocak ayında yine Cumhurbaşkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda en düşük emekli aylığının da arttırılması noktasında da bir çalışma içerisinde bulunabileceğimizi ifade etmek isterim” demişti.