Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Mihri Müşfik Sergi Salonu'nda, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen sergi, genç sanatçı Yılmaz'ın duyguları, düşünceleri ve hayal gücünü, çizimler ve seramik çalışmalarıyla üç boyutlu dünyaya taşıyor.

Thumbs B C 4894C2583358D19B11B2A0331Adeb1Ca

Tekirdağ'da 8 yaşındaki ressam İnci, üçüncü sergisine hazırlanıyor Tekirdağ'da 8 yaşındaki ressam İnci, üçüncü sergisine hazırlanıyor

Serginin küratörü ve Yılmaz'ın annesi Meltem Yılmaz, serginin isminin kendisi ve sanatçının ağabeyi tarafından seçildiğini anlattı.

Yılmaz, "Remzi konuşuyor çok şükür, ama kelime kelime. Uzun, akıcı cümleler kurmadan konuşuyor ama anlaşıyoruz biz, o tek kelimelere de çok şükür. O yüzden dedik ki 'sessizliğin yankısı olsun bu'. Çünkü, biz konuşmasak da anlaşıyoruz. Vücut diliyle, çizgilerle, eserleriyle onun neye ilgi duyduğunu, neye sevindiğini, üzüldüğünü anlıyoruz. O yüzden bu ismi yaptığı çizimler, sanat çalışmalarıyla Remzi bizim zihnimizde oluşturdu." ifadelerini kullandı.

Ziyaretçilerden, farklı insanları görmelerini ve onları kabul etmek gerektiğini anlamalarını isteyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz eğitim sürecinde, özellikle ilkokulda çok sıkıntı yaşadık. Farklı olana karşı bir dirençle karşılaştık maalesef. Gerek yok bu dirençlere. Herkes eğitim alma hakkına sahip, Anayasa'nın 42. maddesi böyle diyor. Dolayısıyla, bu eğitim hakkından kimse kimseyi mahrum edemez biraz farklı diye. Otizm de farklılıktır, hastalık değildir, tahlille ölçülemez. Bu farklılığı kabul etmek gerekiyor. O farklılıkları da topluma dahil etmek gerektiğini hissetmelerini ve anlamalarını istiyoruz. Nitekim gördüğünüz gibi dahil olduk. Sanatımızla, Remzi'nin sanatıyla, bakışıyla, yeteneğiyle topluma büyük katkı sağlıyoruz."

Sergi, 4 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA