Birçok farklı çeşidi olan diyabet herkeste farklı boyutlarda nüks eden bir hastalıktır. İki ana guruba ayrılan diyabet kendi içerisinde çeşitlilik gösteriyor. Diyabete karşı alınan önlemlerde her tip için ayrı bir tedavi gerektirir. Bu yüzden oruç tutan diyabetlilerin dikkat etmesi gerekenler hastalığın tiplerine ve komplikasyonlarına göre farklılık gösteriyor. Diyabet hastalarının en sık sorduğu "Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Oruç tutan diyabetliler nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?" sorularına ise uzmanlardan uyarı geldi. İşte diyabetlilerin Ramazan haritası…

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlar uyardı: İftarda çok yemeyin! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Oruç tutan diyabetliler nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, oruç tutan diyabet hastalarının iftarda nasıl beslenmesi gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Dinççağ, diyabet hastalarının çok fazla yemek yememelerini ve iftar-sahur arasında bol su tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Ağızdan ilaç alan şeker hastalarının oruç tuttuğunda uyması gereken bazı tedbirler olduğunun altını çizen Dr. Dinççağ, "Dünyanın birçok Müslüman ülkesinde diyabetli Müslümanların oruç tuttuğu bir gerçektir. Ramazan başlamadan diyabetlilerin veya tüm oruç tutacak olanların hekim kontrolünden geçmeleri ve tahlillerini yaptırmaları gereklidir" dedi.

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlar uyardı: İftarda çok yemeyin! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

"Oruç tutan diyabetliler iftarda çok yememeli"

Oruç tutan diyabet hastalarına uyarılarda bulunan Dinççağ, şunları söyledi; "İyi kontrol sağlanmış oral (ağızdan) ilaç alan şeker hastalarının kan şekeri kontrolünün sık yapılması şartıyla hipoglisemi yaşamadığı sürece çok istiyorlarsa oruç tutabileceği ve riskin daha düşük hasta grubu olduğu bilinmelidir. Ancak oruç tutan bu diyabetlilerin iftarda çok fazla yememeleri, iftarı açtıktan sonra ilaçlarını almaları, az az sık sık yemek yemeleri, iftar sahur arasında bol su içmeleri, sık kan şekeri ölçmeleri, şeker yememeleri, unlu gıdalarda daha az tüketmeleri, iftar sonrası yürüyüş yapmaları şartıyla oruçlu kalabilirler."

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlar uyardı: İftarda çok yemeyin! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Oruç tutmak isteyen hastanın Tip 2 diyabeti mevcutsa Ramazan ayı boyunca yakın şeker değerleri hassasiyetle takip edilmeli. Çünkü bu hastalarda kan şekerinin ciddi anlamda düşmesi 7,5 kat daha artıyor. Bu kişilerde kan şekerinin fazla yükselmesi, vücudun tehlikeli manada susuz kalması ve derin ven trombozu geçirme ihtimalide söz konusu olabilir. Tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekeri değerleri kontrol altında ve insülin kullanmıyorlar ise, şeker ilaçlarının dozajı ramazan süresi içerisinde yeniden (hekim tarafından) ayarlanarak oruç tutulmasında tıbbi açıdan bir engel yoktur. Tip 1 diyabeti olan hastalarda ise oruç tutmak genelde önerilmiyor.

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlar uyardı: İftarda çok yemeyin! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Kalp hastalıkları olan hastalara oruç önerilmiyor

Kalp problemi olan hastalarda, örneğin kısa bir süre önce stent takılmış, kalp ameliyatı geçirmiş, kalp krizi hadisesi olan kişilerde veya ciddi kalp yetmezliği bulguları mevcutsa ve hastanın tansiyon değerleri kontrol altında değilse, yine oruç tutmak tıbbi açıdan önerilmiyor.

Kanseri olan hastalarımızın tedavi süreci vücutsal ve zihinsel olarak çok stresli geçebilir. Dolayısı ile bu tür hastalıklarda orucun tutulması sağlık açısından öngörülmüyor.

Kaynak: Habertürk.com