GÜNDEM

Necmettin Erbakan'ın "aydınlığa açılan kapı" dediği D-8, 27 yaşında

Abone Ol

D-8'in temelleri, Ekim 1996'da 54. Hükümet'in Başbakanı, Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı.

15 Haziran 1997 günü, dünyanın incisi İstanbul’da Bangladeş, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan, Endonezya ve Türkiye Devlet- Hükümet Başkanları, bir araya gelerek D-8 anlaşmasını imzalayıp, İstanbul - Deklarasyonu’nu açıkladılar.

D-8 fikrinin temelini, Milli Görüş lideri Erbakan'ın "İslam Birliği" hedefi oluşturuyor. Erbakan, Soğuk Savaş'ın ardından yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güçlerini birleştirerek daha etkin bir rol oynayabileceğini savunuyordu. D-8'lerin bayrağında altı yıldız yer alıyor ve bunlar örgütün 6 temel ilkesini sembolize ediyor:

  • Savaş değil, barış
  • Çatışma değil, diyalog
  • Çifte standart değil, adalet
  • Üstünlük değil, eşitlik
  • Sömürü değil, iş birliği
  • Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi

Erbakan 'Aydınlığa açılan kapı gibi' demişti

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan, "20. yüzyılın gerçeklerinin ve alınması gereken derslerin D-8'in doğuşunun gerekçesi olduğunu söylemiş, "D-8'ler, 20'nci yüzyılın en önemli olaylarından birisi ve 20'nci yüzyılın 21'inci yüzyıla en kıymetli hediyesidir" demişti.

Erbakan, "D-8'lerin kurulması baştan sona harplerle ve çatılmalarla geçen 20'nci Asrın sonunda, aydınlığa açılan bir kapı gibidir. Dünyada artık huzur, barış ve saadetin tesisi için, bir an evvel yanlışlardan vazgeçilmesi doğrulara dönülmesi ve Yeni Bir Dünya'nın kurulması gerekmektedir ve D-8 hareketi bu manada bir çalışma olarak değerlendirilmelidir" diye konuşmuştu.

  • D-8'e 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Gözlemci Statüsü" verilmişti.

Merhum Erbakan D8'in kuruluş müjdesini vermişti

“Kimse İslam aleminin dağınıklığından dolayı İslam Birliği kurulmayacak zannetmesin. Bakın huzurlarınızda inanarak söylüyorum. Bugün Refah Partisi iktidara gelsin o an 1,5 milyarlık İslam alemi mıknatıslanacak ve İslam Birliği mutlaka kurulacaktır. Bu iş Türkiye'nin davranışına bağlıdır."

D-8 Dışişleri Bakanları Gazze'de soykırımının 8'nci ayında İstanbul'da olağanüstü toplandı 

Genel Sekreterliğini Büyükelçi Isiaka Abdulkadir İmam'ın yürüttüğü D-8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ve diplomatik temsilcileri, 8 Haziran'da İstanbul'da "Gazze" gündemiyle bir araya geldi.

Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, Bangladeş Sosyal Refah Bakanı Dipu Moni, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami ve Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Zayyad Abdussalam katıldı.

Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, BM ve diğer uluslararası kuruluşların Filistin ile ilgili tüm kararları, İsrail güçlerinin suçları ve Filistin halkının 1967'den bu yana işgal altında tutulan tüm topraklarındaki özgürlük ve bağımsızlık hakkının hatırlatılarak, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Filistin davası ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarına ilişkin tüm kararları teyit edildi.

Bildiride, D-8 üyelerinin, Filistin davasının merkezi öneminin ve işgal altındaki tüm topraklarını kurtarmak, tüm devredilemez haklarını uygulamak ve başkenti Doğu Kudüs olan, 4 Haziran 1967 sınırları boyunca bağımsız, egemen ve hemhudut bir devlette yaşamak için verdikleri meşru mücadelede tüm imkan ve kabiliyetlerle Filistin halkının yanında olduğunun altı çizildi.

Bakan Fidan, toplantının ardından yaptığı konuşmada, D-8'in 27 yıl önce eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde ekonomik işbirliği için kurulduğunu anımsatarak, "Bununla birlikte Filistin davası, öteden beri hepimizin ortak paydasıdır. İstanbul'daki bu toplantıda Gazze'deki vahşetin sona ermesi için neler yapabileceğimizi ele aldık. Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız." dedi.

D-8 olarak bugün tarihi bir rol üstlendiklerini belirten Fidan, "Gazze'deki İsrail zulmü karşısında sessiz kalmadığımızı, sessiz kalamayacağımızı, İstanbul'da hep birlikte tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. Çağrımıza icabet eden tüm misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.