Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda 5 kişi şehit edildi.  Hain teröristlerin tesis içine yüksek miktarda patlayıcı ile geldiği anlaşıldı, özel harekatın operasyonu sırasında teröristler kendilerini patlattı. Hain saldırıyı PKK’ın yaptığı açıklandı.

Peki Türkiye için TUSAŞ neden önemli? TUSAŞ’ı kim kurdu? Necmettin Erbakan ve TUSAŞ’ın bağlantısı ne işte detaylar…

Fotossu (1)-16

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından kurulmuştur.

Bu alanda hayalleri büyüktü…

İTÜ Makine Mühendisliği bölümünden 3,98 ortalamayla mezun olup Almanya'ya gönderilen Necmettin Erbakan, ülkemizin kendi milli ve yerli motor sanayi, aynı zamanda tank üretimi üzerine kafa yoruyor ve o dönem bunun için bazı atılımlarda bulunuyordu.

Almanya'da bulunan Aachen Teknik Üniversitesi'ne gönderildiği zamanlarda, Alman Ordusu için araştırmalar yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmaya başladığında "Ağır Sanayi Hamlesi"nin temellerini de atmıştı.

Hayallerini gerçekleştirmek için Türkiye’ye dönenen Erbakan, tarihler 1956’yı gösterdiğinde Gümüş Motor fabrikasının temellerini attı. 20 Mart 1960'ta 250 çalışanıyla 9, 15 ve 30 PS'lik bir ve iki silindirli motorun üretimine başlanmış oldu.

Menderes hükümeti döneminde yapılan askeri darbe Türkiye’de her şeyi alt üst etmişti… Devlet desteği kesilen Gümüş Motor için büyük bir mücadele gerekiyordu. Türkiye tarih için Milli Sanayii çok büyük bir öneme sahipti ancak o dönemde bu önemi kavrayan kişi sayısı azınlıktaydı. Hisselerin çoğu şeker fabrikasına geçince Erbakan, genel müdürlükten ayrılmak zorunda kaldı; Gümüş Motor'un adı "Pancar Motor" olarak değiştirildi. Alman Hatz firması ile lisans anlaşması yapıldı ve benzinli, hava soğutmalı motor üretimine geçildi.

Türkiye’nin bekası için gece gündüz çalışkan Merhum lider Erbakan, milli sanayi hamleleri engellenmek istese de durmadı. Dış ülkelere bağlılığı azaltmak için mücadele eden Erbakan siyasete girerek Milli Görüş hareketini kurdu.

Resized Cac1F 0F05B470691Va 1478076519 6163

Ağır Sanayi hamlesinin adımları bir bir atılıyordu…

Koalisyonlar döneminde ağır sanayi hamlesinde görev yapacak personeller yetiştirildi. Böylelikle ağır sanayi hamlesi kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında yol, liman, havaalanı yapılması hedeflendi, motor ve uçak sanayi için takım tezgahları yapımı gündeme geldi.

Tümosan, Taksan, Gerkosan, TUSAŞ ve Havelsan bu dönemde kuruldu

Ağır sanayi hamlesi, topyekûn bir sanayi hamlesiydi. Bu hamlelerin en önemli kısmı İHA ve SİHA’lardı.

Erbakan Tusaş

Necmettin Erbakan ve TUSAŞ

Kıbrıs Barış Harekatında Amerikalıların Türkiye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle Türkiye kendi uçağını yapsın diye Erbakan Hoca tarafından kuruldu.

Erbakan, yakın dostu Özdemir Bayraktar ile hareket ederek TUSAŞ'ta yıllar sonra önemli üretimlere imza attı. Özellikle son 50 yılda savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltılması adına Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), önemli bir yeri temsil ediyor.

Necmettin Erbakan dışa bağlılık ile mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Büyük zorluklarla ve sabırla aşılan bu yollar bugün Türkiye’yi olduğu noktaya taşıdı.

Resmi kayıtlara göre, savunma sanayi yerlilik oranı 2024'te yüzde 80'leri aştı.

Savunma sanayi ekosisteminde 3 bin 500'den fazla firma, 90 binden fazla çalışan istihdam ediliyor.

Geldiğimiz noktada, 15 binden fazla çalışanı olan TUSAŞ'ın yüzde 55'inden fazlası Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na, yüzde 45'e yakını da Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait.

Isparta'da korkutan deprem Isparta'da korkutan deprem

Ayrıca TUSAŞ, Türkiye'nin önemli ve başlıca savunma ihracatçılarından biri olmakla, binlerce yerel ve uluslararası projeye imza attı.

TİM'e göre, bu yıl havacılık ve savunma kategorisinde en çok ihracat yapan TUSAŞ oldu.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan bu günlerimize yaptığı atılımlar ile hala yol gösterici olmaya devam etmekte. Bıraktığı yoldan devam eden gençler, Savunma Sanayii'de büyük atılımlar yapmaya devam ediyor. 

Terörün hedef aldığı TUSAŞ Türkiye'nin havacılıktaki gücü

  • TUSAŞ, projeleriyle dışa bağımlılığı azaltıyor ve güvenlik güçlerine destek veriyor
  • T129 ATAK, T70, ANKA ve AKSUNGUR gibi hava platformları güvenlik güçlerine hizmet ediyor
  • Milli Muharip Uçak KAAN, ülkenin havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor
  • HÜRKUŞ, HÜRJET ve GÖKBEY gibi ürünler envantere girmek için gün sayıyor
  • İnsansız savaş uçağı ANKA III'ün testleri yoğun şekilde sürüyor