Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Stoltenberg, İsveç'in müttefik olmasıyla ittifakın daha da güçleneceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre görüşmede, küresel ve bölgesel meseleler ile Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine verdiği onay ele alındı.

NATO Genel SekreteriStoltenberg ise X sosyal medya hesabından Erdoğan'la gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

"Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmekten memnuniyet duyuyorum" ifadesini kullanan Stoltenberg, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin giderildiğini, İsveç'in müttefikliği ile İsveç, Türkiye ve NATO'nun daha da güçleneceğini belirtti.

Bir yılı aşkındır devam eden İsveç'in NATO'ya üyelik süreci, 24 Ocak'ta TBMM'de onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de de yayımlanmasıyla Türkiye adına artık sona erdi.  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onayladı.

Erdoğan'ın Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol'ü onaylamasına ilişkin karar, 26 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Protokolü okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

F-16 bildirimi için belgelerin Washington'a gitmesi bekleniyor

Osman Gökçek'ten Melih Gökçek dönemindeki yolsuzluk sorusuna "Muhatabı ben değilim" yanıtı Osman Gökçek'ten Melih Gökçek dönemindeki yolsuzluk sorusuna "Muhatabı ben değilim" yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek veren kararının Resmi Gazete'de sayısında yayımlanmasının hemen ardından protokolü onayladı. Böylece gözler, Washington-Ankara hattında işleyecek sürece çevrildi. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlaması için, resmi katılım belgelerini depozitör ülke olan ABD’ye sunması gerekecek. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Reuters’a yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye F-16 konusunda resmi bildirimi yapması için belgelerin Washington’a teslim edilmesini bekleyeceğinin sinyallerini vermişti. Flake, "Karar Washington'a sunulur sunulmaz (F-16'lar için) resmi bildirim yapılacaktır" demişti.

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ülkesinin yasama organı olan Kongre'ye, TBMM'nin İsveç onayını mütakiben Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F1-6 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini belirten bir mektup gönderdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı 15 günlük sayacı başlatacak resmi bildirimi henüz yapmadı.

Resmi bildirimin ardından Kongre’nin 20 milyar dolarlık satışa itiraz için 15 günü bulunuyor. Yönetimlerin pek tercih etmediği bir uygulama olsa da, yürütmenin yasamadan gelen bu itirazı yok sayma hakkı bulunuyor.