Narin cinayeti davasında mahkeme kararını 28 Aralık'ta saat 22.00 sıralarında açıkladı. Karara göre sanıklara şöyle ceza verildi:
Narin'in amcası ne kadar ceza aldı?
- Narin'in amcası Salim Güran'ın kasten öldürme suçunu işlediği belirtilerek, Türk Ceza Kanu'nun 81 e 1 maddesi gereğince müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, çocuk olan maktülün sanık Yüksel'in kızı, sanık Enes'in kardeşi olması ve maktülün sanıklar tarafından iştirak halinde öldürülmesi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 82 ye 2 maddesi gereğince, "ağırlaştırılmış hapis cezası "ile cezalandırılmasına karar verildi.
Narin'in abisi Enes Güran ne kadar ceza aldı?
- Narin'in abisi Enes Güran'ın, diğer sanıklar Yüksel Güran ile Salim Güran'la iştirak halinde kasten öldürme suçunu işlemesinden dolayı, Türk Ceza Kanu'nun 81 e 1 maddesi gereğince müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, çocuk olan maktülün sanık Yüksel'in kızı, sanık Enes'in kardeşi olması ve maktülün sanıklar tarafından iştirak halinde öldürülmesi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 82 ye 2 maddesi gereğince, "ağırlaştırılmış hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanık hakkında taktir uggulamasına yer olmadığına", karar verildi.
Narin'in annesi ne kadar ceza aldı?
- Narin'in annesi Yüksel Güran'ın, diğer sanıklar Enes Güran ve Salim Güran ile iştirak halinde, kasten öldürme suçunu işlediği sabit görüldüğünden Türk Ceza Kanu'nun 81 e 1 maddesi gereğince müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, çocuk olan maktülün sanık Yüksel'in kızı, sanık Enes'in kardeşi olması ve maktülün sanıklar tarafından iştirak halinde öldürülmesi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 82 ye 2 maddesi gereğince, "ağırlaştırılmış hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir."
Nevzat Bahtiyar kaç yıl hapis cezası aldı?
Kararda itirafçı sanık Nevzat Bahtiyar için, müebbet hapis cezasına hükmedilmemesi dikkat çekti. Kararda bu sanık için 4 yıl 6 ay hapis cezası yer aldı. Bahtiyar, suçunu itifa etmiş olsa da, mahkeme bu itirafların cinayetin delillendirilmesi konusunda birşey ifade etmediğine hükmetti.
Mahkemenin kararında, "her ne kadar Nevzat Bahtiyar için diğer sanıklarla birlikte iştirak halinde maktül Narin Güran'ı kasten öldürme suçundan cezalandırılması istenmişse de" denilerek, Bahtiyar'ın cesedi evden alarak, dereye götürdüğü hatırlatılarak, cesedin sanığın ifadeleriyle bulunmadığı belirtildi.
Nevzat Bahtiyar neden ceza aldı?
Kararda Bahtiyar'ın "Cesedin bulunmasına kadar geçen sürede, suç delillerinin bulunamaması, Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan onlarca araştırmalara rağmen herhangi bir delilin bulunamaması, delil bulunamayışına sebebin ise söz konusu cansız bedenin uzunca suda kalmasının olduğu" belirtilen kararda, Türk Ceza Kanunu'nun 281 e 1 maddesi uyarınca taktiren ve teşdiden 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılması hükme bağlandı.
Bahtiyar, Türk Ceza Kanunu'nun 281 e 1 maddesi uyarınca cezalandırıldı. Bu madde şöyle:
"Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez."
Narin ne zaman kayboldu?
Narin Güran Kuran kursuna gitmek için evden çıktıktan sonra bir daha eve dönmedi. Diyarbakır’da 21 Ağustos 2024 tarihinde yaşanan olayda, önce aile kendisi bulmaya çalıştı, ardından son yılların en kapsamlı arama çalışması yapıldı.
Narin’ cinayetinde önce, amcası ve aynı zamanda Tavşantepe Muhtarı olan Salim Güran tutuklandı. Güran'a, “kasten öldürme” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamaları yöneltildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Eylül’de yeni adli yıl açılışı nedeniyle Yargıtay'da düzenlenen resepsiyonda ve 3 Eylül’de ise konuk olduğu 24 TV’de Narin’le ilgili açıklamalar yaptı. Tunç, ilk açıklamasında “Adli Tıp'ın birtakım tespitleri var. DNA tespitleri var. Annesi ve babasından kan örnekleri alındı. Ve o araçta, amcasının aracındaki DNA'nın uyuştuğu görüldü. Bu yönde bir rapor var ve bu kuvvetli bir şüphe” sözlerini kullandı. Adalet Bakanı, 24 TV’de de “Narin'in amcasıyla ilgili tutuklama kararı verildiğini, tutuklama kararının bir tedbir olduğunu” belirtti.
Narin'in cesedi ne zaman bulundu?
21 Ağustos'ta Tavşantepe köyünde kaybolan Narin Güran'ın cesedi, 19 gün sonra bir çuvalın içinde köye yakın bir dere yatağına gömülmüş halde bulundu. Adli Tıp Kurumu raporuna göre Narin, kaybolduğu gün boğularak öldürülmüştü. Soruşturma sırasında 24 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin bir bölümü daha sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 24 isimden biri itirafçı oldu ve Narin cinayetini anlattı. İtirafçı Nevzat Bahtiyar, ilk ifadesinde, "Narin'in cesedini amcası bana verdi. 200 bin TL teklif etti. Çuvalı alıp dereye götürdüm. Dereye koymam 30 dakika sürdü. Narin'i gömdükten sonra kayıp ihbarı verip arama çalışmalarına katıldım. Salim Güran öldürmeseydi bana "ortadan kaldır" demezdi" dedi. Bu itirafların ardından Narin'in annesi Yüksel Güran ile abisi Enes Güran da tutuklandı. Yüksel, Enes ve Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı, 4 sanık hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince 23 Ekim'de kabul edilmişti. Toplam 12 tutuklu sanığın bulunduğu davada, sanıkların yargılanmasına 7 Kasım'da başlanmıştı.
İddianamede ne vardı?
Narin Güran cinayeti davasında savcılık, 4 sanık için müebbet hapis cezası istedi. İddianame, "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan sanıklar Enes ve Yüksel Güran'ın eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun 37/1 maddesi delaletiyle Türk Ceza Kanunu'nun 82/1-d,e, 53/1 ve 63. sevk maddeleri uyarınca, sanıklar Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar'ın eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun 37/1 maddesi delaletiyle Türk Ceza Kanunu 82/1-e, 53/1 ve 63. sevk maddeleri uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları, alacakları ceza miktarı nazara alındığında hükümle birlikte sanıkların tutukluluk hallerinin devam edilmesi talep edildi.
Davada hangi deliller vardı?
Narin Venayeti davasında birçok önemli rapor dosyaya girdi. Kovuşturma boyunca bulunan ve sunulan tüm kamera görüntüleri, ifade tutanakları, adli tıp raporları, DNA raporları, olay yeri inceleme raporları, HTS kayıtları, HTS daraltılmış baz analiz raporu ve bu yönde desteklenen bilirkişi raporu, kriminal raporlar, Ulusal Kriminal Büro raporu, görüşme kayıtları, cep telefonları üzerinde yapılan inceleme neticesinde elde edilen veriler, kolluk tutanakları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, olay günü sanıklar Enes, Salim ve Yüksel Güran ile Nevzat Bahtiyar'ın olay saatinde Arif Güran'ın evi ve civarında bulundukları daraltılmış baz analiz raporu ve bilirkişi raporuyla tespit edildi.
Savcılık mütalaasında arama çalışmalarının engellenmesi ile ilgili şu tespitler yapılmıştı:
- Ailenin organize şekilde hareket ederek çocuk yaştaki tanıkların dahi yanıltıcı beyan vermelerini sağladığı,
- Narin'in bulunmasını ve olayın aydınlatılmasını engellemeye çalıştıkları,
Bazı aile üyelerinin jandarma personelini sessizce dinleyerek yapılacak işlemleri öğrenmeye çalıştıkları,
- Bazı aile üyelerinin elektrik tellerinin birbirlerine çarpmasını sağlayarak yangın çıkarmaları,
- Bazılarının ayak numarası itibarıyla uyumsuz olmasına rağmen buldukları veya tamamen kendi senaryoları olarak bulduklarını iddia ettikleri terlikle kolluk personelini yanıltmaya çalıştıkları..
Savcılık ayrıca aile üyelerinin "neredeyse tamamının" telefonlarındaki mesaj ve arama kayıtlarını sildiği tespiti üzerinden, "Başından itibaren olaydan haberdar oldukları ve ortaya çıkmasını engellemeye yönelik olarak yoğun çaba içerisinde oldukları şüpheye yer vermeyecek biçimde tespit edilmiştir" ifadeleri kullanılıyordu.
Ailenin arama çalışmaları sonrası, kovuşturma aşamasında, "yargılamayı sürüncemede bırakmak adına ağız birliği yaptıkları" savunuluyordu.
Narin cinayetinde DNA raporunda ne vardı?
2 Aralık 2024 tarihli rapor, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'ne ait. Raporda, kıl örneklerinin Narin'in sol avuç içi, siyah şortu ve atletinden elde edildiği belirtiliyordu.
Rapora göre, bu kıl örneklerinin DNA'ları, baba Arif Güran, tutuklu sanık anne Yüksel Güran, tutuklu sanık Nevzat Bahtiyar ve tutuklu sanık abi Enes Güran'dan alınan örneklerle karşılaştırıldı. Rapora göre Narin'den kemik örneğini kullanıldı.
Raporun sonuç bölümünde örneklerin makroskopik ve mikroskopik incelemeleri sonucunda, Narin'in sol avuç içindeki saç ve kılların kök içermediği, siyah şorttaki kıl örneğinin kök içermediği, atlet üzerindeki birisi 16 diğeri 11 kahverengi kılların da kök içermediği belirtildi.
Raporda, örnekler üzerinde mitokondriyal DNA çalışması yapılarak, Yüksel Güran, Enes Güran ve Narin Güren ile aynı olduğu sonucuna varıldığı ifade edildi.
Raporda, kıl örnekleri üzerinde yapılan aynı çalışmaya göre, DNA dizilimlerinin baba Arif Güran ile sanık Nevzat Bahtiyar ile aynı olmadığı da belirtildi.
Raporda, mitokondriyal DNA'nın sadece anneden çocuğa aktarıldığı da dikkate sunuldu. Bu nedenle babadan alınan örnekler ile kılların DNA dizilimleri birbirini tutmadı.
Raporda 11,16 ve 29 santimetre uzunluğunda olduğu belirtilen kıllar, saç kılı. Narin'in cesedi üzerinde yapılan adli tıp incelemelerinde küçük kızın boğularak, boynuna ve göğsüne baskı yapılarak öldürüldüğü anlaşılmıştı. Narin'in kısa süren bir boğuşma sonrası yaşamını yitirdiği tahmin ediliyordu. Avuç içi ve şortuna takılı kalan kıllar bir boğuşma, direnme yaşandığı, bu sırada saç tellerinin koparıldığı izlenimi de yaratıyor.
Kıllar ne zaman farkedildi?
Narin'in cesedi dere kenarında bulununca, ayrıntılı delil incelemesi yapılmıştı. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu, ceset üzerindeki incelemesi sırasında muhtelif kıl parçaları buldu. Köklü olduğu belirtilen kıllar, "Sol avuç içinde bulunan saç ve kıl örnekleri. Köksüz kıl olduğu tespit edilen örnekler: Atlet üzerinden alınan kıl örneği, şort üzerinden alınan kıl örneği." olarak sıralanmıştı. Bu örnekler üzerinde ilk yapılan incelemelerde, kime veya kimlere ait olduğuna ilişkin sonuca varılamadı, daha ayrıntılı inceleme yapılması istenmişti.