Kamuda başörtüsü yasağı 2013’te, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) ise 2017 yılında kalkmasına karşın Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun’un, yayımladığı iç emirle, fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koymasına karşı Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kamalak başörtüsü yasağının çözüm önerisini anlattı.

Kamalak, kanuni düzenlemenin şart olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Maalesef kanuni düzenleme şart keyfilikleri önlemek için. Temel haklar konusunda kanuna da lüzum yok. Ancak Türkiye’de ideolojik düşünce hakla hukukun önüne geçtiği için kanunu düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.  Ancak sanırım iktidar ‘beni iktidarda tutun’ düşüncesiyle kanunu düzenlemeyi yapmıyor. ‘Eğer ben iktidardan gidersem kazanılan bütün haklar tekrar elinizden alınır’ mesajı da vermek istiyor. Onun için kanunu düzenleme yapmıyor olabilir kanaatindeyim.” Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, konunun çözümünün bir madde ile kesinleştirilebileceğini de söyledi ve o maddeyi işaret etti.  Kamalak, Anayasa’nın Din ve Vicdan Hürriyeti’ni düzenleyen 24’üncü maddesine bir fıkra eklenerek sorunun kalıcı olarak çözüleceğinin altını çizerek, “Şu olabilir. Anayasa’nın 24’üncü maddesi Din ve vicdan hürriyeti maddenin başlığını taşıyor. Bu maddeye şöyle bir fıkra eklenebilir. ‘Örf ve adetlere, genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla kılık ve kıyafet serbesttir’ Bu şekilde sorun çözülmüş olur. Sadece bu kadar” dedi.

Kamalak: “Kanuni düzenleme değil güç değişti”

Saadet Partisi eski Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kamalak, “Maalesef Türkiye bir hukuk devleti olmadığı için güce göre yönetiliyor. Güç hakim durumda. Böyle olunca işte kendisini güçlü gören ya da devlet yetkisini kullanan kişiler bu tür olaylara teşebbüs ediyor. Farklı dünya görüşüne sahip insanların olduğu bir dost meclisinde şunu söylemiştim; Merve Kavakçı hanım Meclis’e başörtüsüyle girdiği için Fazilet Partisi kapatıldı. O dönem bir kanuni düzenleme mi vardı? Başörtülüler Meclis’e giremez diye. Peki şimdi Anayasa’da kanunda bir değişiklik oldu da mı milletvekilleri ve bakanlar başörtülü olarak Meclis’e girebiliyor? Ne oldu? Kanunlarda vs. değişiklik olmadı sadece güç değişti” dedi.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, iktidar ve muhalefete ortak çağrıda bulundu

Kayseri’de yaşanan olayı ilk defa gündeme taşıyan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, iktidar ve muhalefeti ile birlikte siyasal olarak toplumsal belli bir çerçeveye oturmuş, kesimler arasında çözülmüş bir konunun bu şekliyle yeniden ortaya çıkmasının fayda değil ülkeye zarar verdiğini söyledi.

“Yasal bir zemine kavuşturulmalı”

Yazgan, bu anlamda bir yasal düzenleme ile sorun daha da sağlam bir hale geleceğinin de altını çizerek, “Yasal bir düzenleme ile konu sağlamlaştırılmalı. Her gelen kafasına göre bunu uygulamamalı. Bu konuyla toplumsal bir mutabakat oluştu esasında. Geçmişte 28 Şubat süreçlerinde çok ciddi anlamda insanlar bedeller ödedi. Bu konu yasal bir zemine kavuşturulması gerekiyor” dedi.

İktidar ve muhalefet anayasal olarak da teminat altına almalı

Açıklamasında iktidar ve muhalefete de seslenen Yazgan konunun anayasal boyutunun da göz önünde bulundurularak bir düzenlemenin gerekliliğine işaret etti. Yazgan, “Spesifik olarak bugünlerde yaşanan olay tam bir fiyasko. Böyle bir şey kabul edilebilir mi. Bu meseleyi 2013’te Memur-Sen bir milyon imza toplayarak konuyu başlatmıştı. Konunun çözümü sağlandı. Öte taraftan TSK’da 2017 yılında çözüldü.  İktidar ve muhalefet bir araya gelip dini özgürlükler anlamında, genel örfe aykırı olmamak kaydıyla kılık kıyafet konusunu gündemlerine almalı. Yasal ve anayasal olarak bu haklar teminat altına alınmalı” çağrısında bulundu.

HUDER Genel Başkanı Kaya: gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem iptal edilmelidir

ALBAY İlhan Coşkun tarafından getirilen yasak ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Genel Başkanı Hüseyin Kaya, yasağı özgürlüğe müdahale olarak nitelendirerek, yasağa karşı müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Kaya, “Uygulama, özgürlüğe müdahaledir, bu yüzden TSK tarafından incelenmesi gereklidir. Gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem iptal edilmelidir” dedi.

Albay ilhan coşkun açığa alındı

Kamuda başörtüsü yasağının 2013’te, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) ise 2017 yılında kalkmasına karşın Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun’un, yayımladığı iç emirle fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koyması tepki çekti. Albay İlhan Coşkun, Millî Savunma Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındı.