Türkiye, en son 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi sonrasında hükümet tarafından 7 gün süreyle milli yas ilan etmişti.

Türkiye 22 Aralık ve 23 Aralık 2023 tarihlerinde Kuzey Irak’ta şehit olan 12 Mehmetçiğine ağlıyor. Siyasiler başta olmak üzere sosyal medyada Milli Yas ilan edilsin diye iktidara çağrıda bulunuluyor. Peki, milli yas nedir, neden yapılır ve Türkiye’de en son ne zaman ilan edildi?

İşte cevabı;

Milli (Ulusal) Yas Nedir?

Milli yas veya ulusal yas, bir ülkenin geniş halk kesimlerini bir araya getirip, ortak bir yas ve anma pratiğine yönlendiren bir toplumsal olaydır. Bu durum, ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükümet tarafından ilan edilir. Ayrıca, doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı gibi olağanüstü durumlarda da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrak Neden Yarıya İndirilir?

 Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Temelde, bayrak indirmenin amacı, “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmaktır. Türkiye’de özellikle 10 Kasım’da, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümünde, bayraklar sabah saat 9’u 5 geçe 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir.

Türkiye’de En Son Milli Yas Ne Zaman İlan Edildi?

Aile hekimleri iş bıraktı: Bu yanlıştan acilen dönülmeli! Aile hekimleri iş bıraktı: Bu yanlıştan acilen dönülmeli!

Türkiye’de en son milli yas ilanı, 6 Şubat’ta yaşanan depremler sebebiyle gerçekleşti. Bu süre zarfında, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya çekti. Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’ndeki bayrak ise durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez. Anıtkabir’deki bayrak ise sadece 10 Kasım’da yarıya indirilir. Bayrağın yarıya çekilmesi için önce tam yüksekliğine kaldırılmalı, daha sonra direğin yarısına indirilmelidir.