Türkiye'de siyaset dönem dönem ülke menfaatleri doğrultusunda ortak bir merkezde buluşmuştur. Bunlara yıllara göre koalisyon, iş birliği ve ittifaklar adı verilmiştir. Tarihsel olarak bakıldığında milli görüş partilerinin kendi dönemleri içerisinde her zaman Türkiye’nin menfaatine olan koalisyon ve ittifakları yaptığı görülüyor.

25 Ocak 1974 yılında Bülent Ecevit ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan öncülüğünde CHP- MSP koalisyon hükümeti kuruldu.

Bu hükümet hem tarihi Kıbrıs Zaferini gerçekleştirdi hem de ağır sanayi hamlesini başlattı.

Yine 1974 CHP- MSP koalisyonu döneminde imam hatip okulları yaygınlaştırıldı ve önü açıldı.

Bu hükümet döneminde Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından risale-i nur kitaplarının basılması, çoğaltılması ve okutulması sağlandı…

31 Mart 1975'de ise Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi birlikteliği ile birinci Milletçi Cephe Hükümeti kuruldu.

Bu hükümet döneminde birçok sanayi yatırımı ve dış politika açılımı gerçekleştirildi.

21 Temmuz 1977 yılında ikinci Milliyetçi Cephe Hükümeti olarak bilinen AP-MSP ve MHP koalisyonu kuruldu.görselll (1)-15

Bu dönem içerisinde Kudüs Mitingleri gerçekleştirilerek Filistin’in özgürlüğü için adımlar atıldı...

28 Haziran 1996'da Prof. Dr. Necmettin Erbakan öncülüğünde Doğru Yol Partisi ve Refah Partisi koalisyon yaparak Refahyol Hükümeti’ni kurdular...

Refahyol hükümeti Türkiye’nin ilk denk bütçesini yaptı...

Yine bu dönemde memur ve emeklilere olağan üstü maaş zamları gerçekleştirilerek vatandaşların rahat bir nefes alması sağlandı.

Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanında ağır sanayi adımları atıldı, Türkiye’nin üretim merkezi haline gelmesi için mücadele edildi…d-8

Refahyol hükümeti Türkiye tarihinin en büyük dış politika açılımlarından biri olan D-8'leri kurdu... 8 İslam ülkesi ile bir araya gelinerek oluşturulan bu yeni yapı, dünyada alternatif üretim pazarı ve merkezi oluşturmayı hedefliyordu.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve hükümetinin CIA-MOSSAD destekli 28 Şubat post-modern darbesi ile görevinden uzaklaştırılması sonucu bugünlere gelinen sürecin yolu açıldı.

Siyaset tarihimizde de görüldüğü gibi milli görüş partileri her dönem içerisinde koalisyonlar kurarak iktidarlara ortak oldu.

O dönemler içerisinde yine belli kesimler ve gruplar tarafından Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve partisine yönelik eleştiriler geldi.

"Komünistlerle birlikte oluyorsunuz, siz de yeşil komünistsiniz" gibi haksız ithamların o günden bugüne hiç değişmediği görülüyor.

Peki milli görüş partilerinin seçim ittifakları bizlere ne gösteriyor...

Demokratik siyaset içerisinde partilerin belli oranlarda oy alabilmesi ve mecliste temsil edilebilmeleri için ittifaklar kaçınılmaz olarak kendisini dayatıyor.

Bugün Saadet Partisi’nin Millet İttifakı içerisinde yer alması üzerine getirilen eleştiriler, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yaptığı seçim ittifakları göz önüne alındığında boşa çıkıyor.

Milli görüş partilerinin yaptığı seçim ittifakları

25 OCAK 1974 MSP-CHP İTTİFAKI

1975 MSP-AO-CCP-MHP İTTİFAKI

1977 AP-MSP-MHP İTTİFAKI

1991 RP-MÇP-IDP İTTİFAKI

1997 RP-DYP İTTİFAKI

2015 SP-BBP İTTİFAKI

2018 SP-CHP-DP-İYİ PARTİ

Siyaset tarihine bakıldığında milli görüş partilerinin her zaman için uzlaşı ve ittifak siyasetini benimsediği anlaşılıyor.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın siyaset anlayışında en temel mottolardan biri olan: "çatışma değil diyalog" parolası bugün de saadet partisinde kendisini gösteriyor.

Türkiye'de uzlaşı ve birlik siyasetinin temsilcisi olan milli görüş hareketi bugün aynı anlayış ve çizgiyle siyasetine devam ediyor.