AÜ Tıp Fakültesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsimsel geçişlerde rastlanan kayıt üzerine geçirdiği, beyin kanaması riskinin arttığını ortaya koydu. Kadınlara ayrılan erkeklerde beyin kanamasına daha sık rastlandığını belirten Doç. Dr. Çakın, "Anevrizmatik kanamalar beyindeki atardamarların baloncuklaşması sonucu oluşan beyin kanamaları olarak biliniyordu. Özellikle sonbahar ve felçlerin dönemlerinde bu kanamaların yüzde 10 görüldüğü görüldü. Beyinde bulunan atardamarlar üzerinde sigaranın da toplanma baloncuklarının görüldüğü görüldü".

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğünden bir bebeğin ölümünde ihmal olduğu iddialarına ilişkin açıklama Sakarya İl Sağlık Müdürlüğünden bir bebeğin ölümünde ihmal olduğu iddialarına ilişkin açıklama

Genetik hastalıkların beyin kanamasında etkili olabileceğini söyleyen Doç. Hakan Çakın, "Hipertansiyon, sigara ve ileri yaştaki oluşumlardan oluşan bu baloncuklar, mevsimsel döngülerinin olduğu zamanlar daha çabuk yaşama koşulları beyin kanamasına sebep oluyor. Çocuklarda daha nadir görülüyor. Genetik olarak görülen anevrizmalar özellikle Japonya ve'da çocuk dönemlerinde da Belli bir yaş üzerinde, özellikle 30-50 yaşlarında, geç yaşta ve sigaranın bu konuda çok etkisi var.

'SİGARADAN UZAK DURMALILAR'

Doç. Hakan Çakın, beyin kanamasının görüldüğünü şu şekilde ifade etti:

"Baş ağrısı, en önemli olaylardan biridir. Bahsettiğim böbrek hastalığına yakalanmış olanlar daha sık kontrole gitmişler. Diyalize giren hastaların beyin anevrizmaları için daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ailesinde daha önce anevrizma ve buna bağlı kanama geçiren bireyler sık ​​sık kontrole gitmiş. Birden fazla fazla Beyin anevrizması olan kişinin birinci derece yakınları da mutlaka doktora başvurması nedeniyle, erken yakalanırsa beyin kanaması gerçekleştiği için, daha problemsiz, kesin çözüm olan bir hastalık haline gelebilir. Öncelikle sigaradan uzak durmalılar. Sigaranın başlangıcından daha önce anevrizma cerrahisi geçirmiş ya da hiç geçirmemiş da tek başına kanamaya sebep olabilen en önemli faktörlerden biri."