GÜNDEM

Mehmet Görmez: Bir medeniyetin maruz kaldığı en büyük tehlike gelecek tasavvurunu kaybetmesidir

Abone Ol

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin Çarşamba Konferansı’nda konuşan Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam'ın geleceği ve geleceğin İslâmı'nı şöyle anlattı:

Az önce de ifade ettiğim gibi konu üzerinde durmamın sebebi Müslüman dünyada şahit olduğumuz ve ümitsizlik ve karamsarlık. Müslümanların peş peşe yaşadığı, yaşadıkları büyük krizler, büyük trajediler bir medeniyetin maruz kalabileceği en büyük tehlike gelecek tasavvurunu kaybetmesidir. Bir medeniyetin maruz kalabileceği en büyük tehlike, gelecek tasavvurunu kaybetmemiz kaybetmesidir.

Bir medeniyet tarihçisi der ki medeniyetler normal bir ölümle ölmezler, medeniyetler intihar ederler. Medeniyetler intihar ederek ölürler dolayısıyla özellikle Müslümanların gelecek tasavvuru üzerinde en çok duracağımız konu Müslümanların gelecek tasavvuru nasıl bir tasavvurdur? Var mıdır böyle bir tasavvurumuz? Böyle bir tasavvurumuz sağlıklı bir tasavvur mudur? Yaralı bir tasavvur mudur?

Önce sömürgeler, sonra sömürülebilirlik kabiliyetine vücut veren istibdat rejimleri Müslüman coğrafyada işgaller Ölümcül kimlikler, yaralı bilinçler, modernleşmenin İslam'a ve Müslüman'a karşı derinleşen meydan okumaları, küreselleşmenin, dayatmaları, dijitalleşmeyle birlikte her bir ferdin dünyada yaşayan her bir ferdin Müslüman gayrimüslim herkesin kalbinin ruhunun, aklının bir başka merkezden idare edilmeye başlanması bütün bunlardan sonra yaşanan düşünce krizleri ahlak krizleri bugün İslam dünyası olarak adlandırdığımız coğrafyada hemen hemen hiçbir ülkenin neredeyse ayakları üzerinde durabilecek konumda olamayışıdır.

Müslümanların sahip oldukları iman, ahlak ve merhamet değerlerini bir sonraki nesillere aktarmada zorluk çekmeye başlaması ki bu çok önemli bir meseledir. İlk defa bizim neslimiz, bir sonraki nesle kendi değerlerine aktarmakta bizden önceki nesillere göre daha çok zorlanıyor.

Kendi değerlerini aktarmakta bizden önceki nesillere göre daha çok zorlanıyor. Biz kendi değerlerimizi sonraki nesillere aktaramıyoruz. Aramızda büyük uçurumlar oluşuyor. Genç nesillerin yeni soruları Yeni sorgulamaları itirazları bütün bu sebeplerden dolayı bu soruların cevabını bulabilmek için istikbal üzerinde tefekkür etmek, üretmek, teamül etmek gerekiyor.