Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda yemek, kıyafet, kırtasiye ve yardımcı materyal gibi ek hizmetler için yapılan ödemelerin kurumsal hesaplar üzerinden yürütülmesini zorunlu hale getirdi. Velilerin, okul dışında üçüncü kişilerle doğrudan anlaşma yaparak hizmet satın almasının önüne geçilmesi hedeflenirken, bu düzenlemeyle kayıt dışı gelirlerin ve "ücret kaçakçılığının engellenmesi amaçlanıyor.

22-23 Mart 2025 AÖL sınav giriş yerleri açıklandı 22-23 Mart 2025 AÖL sınav giriş yerleri açıklandı

MEB'in 3 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği “ne dayanarak gönderdiği resmi yazıda, özel okulların sunduğu tüm hizmetlerin ister doğrudan ister taşeron firmalar aracılığıyla sunulsun, kurumsal kayıt altına alınması gerektiği vurgulandı.

“Ücret kaçakçılığı” tanımı yönetmeliğe girdi

Yeni yönetmelikle birlikte "ücret kaçakçılığı" ifadesi mevzuata girdi. Bakanlık, okulların verdiği ya da veriyormuş gibi gösterdiği hizmetler karşılığında kurum dışında yapılan tahsilatların bu kapsamda değerlendirileceğini belirtti. Bu tür uygulamaların, velilerin mali yükümlülüklerini artırdığına ve kamu denetiminin dışına çıktığına dikkat çekildi.

Her hizmet sözleşmede açıkça yer alacak

Bakanlık yazısında, okulların hizmet alımı modeliyle dahi olsa sunduğu tüm hizmetler için belirledikleri ücretlerin, kayıt sözleşmesinde açıkça belirtilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Bu kapsamda, yemek, kahvaltı, kıyafet, yardımcı kaynak, kırtasiye malzemeleri gibi hizmetler açıkça duyurulacak ve ücretleri veliden yalnızca kurum hesabı aracılığıyla tahsil edilecek.

Ayrıca, aynı kurucuya ait ya da marka lisansı ile faaliyet gösteren okullarda merkezi olarak kullanılan hizmet ve ürünlerin de bu kurallar dâhilinde yönetilmesi gerektiği bildirildi.

Yardımcı materyal ve kıyafetler için de duyuru zorunluluğu

MEB, yalnızca Bakanlık onaylı ders kitaplarının kullanımının esas olduğunu yinelerken, yardımcı kaynak materyalleri ve öğrenci kıyafetleri gibi kalemlerde de ücretlendirme yapılacaksa, bunun veliye önceden bildirilmesi ve sözleşmeye yazılması gerektiğini belirtti.

İl müdürlüklerine denetim talimatı

Yazıda, il millî eğitim müdürlüklerinden, yapılan değişiklikleri tüm özel öğretim kurumlarına iletmeleri ve uygulamanın takibini sağlamak amacıyla düzenli denetim gerçekleştirmeleri istendi. Denetimlerde, ödeme şekillerinden sözleşme içeriklerine kadar pek çok unsurun ayrıntılı şekilde inceleneceği belirtildi.

Kaynak: karar.com