Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni peynir tebliğ ile taklit ve tağşişin önüne geçmeyi planlıyor. Yeni tebliğ taslağı peynirin market raflarında kullanılan ibarelerine düzenleme getiriyor. Tebliğ ile eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen ‘tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri’ gibi ibareler tarihe karışıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektör temsilcileriyle birlikte firmaları ziyaret edip görüş alıyor. Yeni peynir tebliği taslağının taklit ve tağşişi engelleyeceğine dikkat çeken temsilciler, bu tebliğin gıda güvenliğinin sağlanmasında ve haksız rekabetin önüne geçilmesinde etkili olacağı belirtiliyor.
Söz konusu tebliğ taslağına göre eritme peynirin tek başına ürün adı algısı yaratacak ifade olarak kullanılamayacağını kaydeden Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, görüşe açılan tebliğin detaylarına ilişkin şunları söyledi:
“Eritme peynirlerine ilişkin olarak geleneksel ve yöresel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilemeyecek. (Tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım yapacak şekilde sunulamazlar.)
Eritme peynirinin etiketinde ise gıdanın adı ilgili düzenlemede en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre sürülebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için gibi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılamayacak. Ürün adı algısı oluşturulmaması ve ürün adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıyla kullanılabilecek.
Çeşnili peynirlere de düzenleme getiriliyor
Olgunlaşma sınıfının etikette belirtilmesinin zorunlu olmadığı peynir çeşitlerinde ise ‘eritme peyniri’ gibi olgunlaştırma sınıfı bulunmayan ya da tulum peyniri gibi olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmesi zorunlu olan peynirlerin etiketinde olgunlaşma sınıfı yazılması zorunlu olmayacağını belirten Altuntaş, “Bu tebliğ kapsamında yer alan peynirlerde kullanılan katkı maddeleri hakkında, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hükümleri aşağıda belirtilen kurallar dikkate alınarak uygulanır. Çeşni maddesi tanımından, meyve ve sebzelerin suyu, konsantresi, püresi, ezmesi kaldırıldı. Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı en fazla yüzde 6 olarak uygulanır ve çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı ise yüzde 2’yi geçemeyecek" ifadelerini kullandı.
Hayvan türlerinin görselinin kullanılmasına izin verilmeyecek
Öte yandan, farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılmasında; etikette sütün elde edildiği hayvan adlarının ürün adının yanında yer almasına ilişkin yeni kurallar eklendiğine dikkat çeken Altuntaş, “Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında ‘koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir’ gibi ifadelerle belirtilebilir.
Gıdanın adının yanında belirtilecek hayvan türlerinin adları, gıdanın adıyla maksimum aynı puntoda, aynı renkte, aynı yazı tipinde, aynı stilde, arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde ve kullanılan sütün miktarına göre çoktan aza doğru sıralanarak belirtilmek zorunlu. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmiyor” diye konuştu.
Kaynak: Dünya Gazetesi