EKONOMİ

Mahfi Eğilmez'den TÜİK'e şeffaflık çağrısı: Fiyatları açıklayın kurtulun

Abone Ol

Mahfi Eğilmez'den TÜİK'e şeffaflık çağrısı: Fiyatları açıklayın kurtulun

Eski Hazine Müsteşarı, TÜİK'in enflasyon verilerine şüpheyle yaklaşılmasının önüne geçmek için ürün fiyatlarını açıklamasını önerdi.

Hazine eski Müsteşarı ve İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) madde fiyatlarını açıklamamasına yönelik eleştirilerini dile getirerek, kuruma bu konuda şeffaf olma çağrısında bulundu. Eğilmez, "Tartışmaları bitirmek istiyorsanız, fiyatları açıklayın ve biz de doğru yaptığınızı kabul edelim" dedi.

CNBC-e'de Son Baskı programında ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Mahfi Eğilmez, TÜİK'in madde fiyatlarını açıklamamasına yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Eğilmez, "TÜİK'in eleştirilere verdiği yanıtlar beni tatmin etmiyor. 2022'nin nisan ayına kadar bu veriler açıklanıyordu, sonra durduruldu. Bu kadar tartışma varken inat etmenin bir anlamı yok. Fiyatları açıklayın ve bu tartışmaları bitirin" şeklinde konuştu.

EDİTÖR KONTROLÜ ÖNERİSİ

Eğilmez, TÜİK'in açıklamalarında matematik ve Türkçe hatalarının bulunduğunu belirterek, "TÜİK'in açıklamalarını mutlaka editör kontrolünden geçirmesi gerekiyor. Bu şekilde hem yanlışlıkların önüne geçilmiş olur hem de tartışmalar azalır" dedi.

"FİRMALAR FİYAT ARTIRMAKTA HAKLI"

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın "Şirket karlarına bağlı fahiş fiyat artışı var" açıklamasına değinen Eğilmez, "Açıklanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasında fark olduğunu düşünüyoruz. Eğer enflasyon yüzde 120 ise ve firmalar buna göre fiyat artırıyorsa, haksız değiller" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında işsizlik oranının yüzde 8,4'e gerilemesini de değerlendiren Eğilmez, "Ekonominin soğuması lazım ki enflasyon düşsün. Ancak sanayi üretiminde bir çöküş olmadığı için enflasyonun baz etkisi dışında düşmesi zor görünüyor" dedi.

"ASGARİ ÜCRETİ ARTIRMAMAK YANLIŞ"

Asgari ücret artışına yönelik talepleri de değerlendiren Eğilmez, "Enflasyonu kontrol altına almak için asgari ücreti artırmamak doğru bir yaklaşım değil. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmamalı. Kamu israfının azaltılması ve gelir kaçıranların vergilendirilmesi gibi önlemler alınmalı" diye konuştu.